Srbija: Počinju "Dani Milunke Savić"

Srna
Srbija: Počinju "Dani Milunke Savić"

BEOGRAD- Trodnevna manifestacija "Dani Milunke Savić", posvećena srpskoj heroini iz balkanskih ratova i Prvog svjetskog rata, počinje danas.

Programom, objavljenim na "Fejsbuk" stranici Centra za kulturu "Gradac", predviđeni su prvog dana izložba Francuskog instituta u Raškoj, sutra otvaranje spomen-sobe u Jošaničkoj Banji, a 10. oktobra obilazak heroinine rodne kuće u jošaničkom selu Koprivnica.

U ovoj prvoj memorijalnoj sobi posvećenoj Milunki Savić ubuduće će se nalaziti stalna interaktivna izložbena postavka sastavljena iz tri segmenta, a centralno mjesto zauzima interaktivni mozaik koji čine brojne Milunkine fotografije koje iza sebe kriju autentične filmove iz Velikog rata.

Filmove putem tablet računara pokreće specijalno kreirana aplikacija.

Drugi segment su dva improvizovana vojna rova - srpski i austrougarski, kojima se teži da posjetiocu budu dočarani uslovi u kojima je Milunka ratovala, a posjetioci će ovdje moći da vide vojnike, vojne uniforme, zastave i oružje.

Treći dio postavke predstavlja izložba predmeta iz perioda Prvog svjetskog rata, fotografije, dokumenta i naslovnice francuskog dnevnog lista "Le petit žurnal".

Rukovodilac projekta je direktor Centra za kulturu "Gradac" iz Raške Dejan Koturanović, autor postavke je multimedijalni umjetnik iz Beograda Dušan Jovović, a koautorka je organizator muzejskih aktivnosti u Centru za kulturu "Gradac" istoričar umjetnosti Danijela Matović.

Posljednjeg, trećeg dana manifestacije, 10. oktobra, predviđena je pješačka tura "Stazom Milunke Savić", koja obuhvata obilazak njene rodne kuće u Koprivnici, u Jošaničkoj Banji.

Milunka Savić Gligorević bila je srpska heroina balkanskih ratova i Prvog svjetskog rata, narednik u Drugom puku srpske vojske "Knjaz Mihailo", žena sa najviše odlikovanja u istoriji ratovanja. Ranjavana je u borbama devet puta.

Zbog neizmjerne hrabrosti, Francuzi su je prozvali "srpska Jovanka Orleanka".

Milunka Savić /1888-1973/ rođena je u selu Koprivnica, kod Jošaničke Banje, a njena rodna kuća obnovljena je tokom 2015. godine sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Srbije, a na zahtjev i pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva.

U Jošaničkoj Banji je 1995. godine otkriven spomenik Milunki Savić u prirodnoj veličini, vajara Ljubiše Mančića.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana