“Paket aranžman” postavio temelje promjena na jugoslovenskoj muzičkoj sceni: Zvuk slobode koji je otvorio prozore novom talasu

Milanka Mitrić
“Paket aranžman” postavio temelje promjena na jugoslovenskoj muzičkoj sceni: Zvuk slobode koji je otvorio prozore novom talasu

“Idoli”, “Šarlo akrobata” i “Električni orgazam” bile su grupe čija muzika se našla na kompilacijskom albumu “Paket aranžman”, koji je objavljen u februaru 1981. godine, u izdanju nekadašnjeg zagrebačkog “Jugotona”, čiji urednik je bio legendarni Siniša Skarica.

Četiri decenije kasnije, o “Paket aranžmanu”, pravom muzičkom šarenilu, mnogi mogu da govore s određenom dozom nostalgije za nekim prošlim vremenom u kojem su živjeli. A o novom talasu i muzici koja je nastajala u tom periodu i u godinama nakon toga, danas mogu da govore različite generacije, analizirajući vrijeme i slušajući priče o muzici koja je donijela promjene i slobodu i odmotala klupko raznovrsnih zvukova koje i danas mnogi slušaju i vole, a ovi mlađi, koji ih tek otkrivaju, tek treba da zavole ili makar da pominju kao važan dio u istoriji muzike.

- Istorija jugoslovenske rok muzike veoma je bogata, ali ako bi trebalo izabrati njen zvezdani čas, onaj u kojem je nadvisila samu sebe, onda bi to, pre nego bilo koji drugi, bio prelazak sedamdesetih u osamdesete. Preciznije, period od 1977. do 1982. To je vreme panka i prve generacije novog talasa, vreme u kojem su se u Zagrebu proslavili najpre “Prljavo kazalište”, a onda, malo posle njih, “Film”, “Azra” i “Haustor”. U Beogradu, sa izvesnim zakašnjenjem u odnosu na Zagreb, pojavili su se “Električni orgazam”, “Idoli” i “Šarlo akrobata”. Sjaj tih grupa učinio je kašnjenje Beograda potpuno nevažnim - rekao je za “Glas Srpske” rok novinar, kritičar i pisac Ivan Ivačković, govoreći upravo o određenim godinama u istoriji jugoslovenske muzike koje su bile sjajnije od drugih.

On je naveo da su beogradska i zagrebačka scena bile drugačije u odnosu na scene u drugim gradovima.

- Bilo je uzbudljivo i u drugim gradovima, ali ove dve scene bile su najvrelije - postale su privlačne i zanimljive i nekim od najuticajnijih britanskih muzičkih listova. Postoje razne procene i mišljenja o snazi tadašnjeg jugoslovenskog rokenrola, ali svi su saglasni da smo pripadali vodećim svetskim silama. Lično, mislim da smo imali treću scenu na planeti, iza engleske i američke - dodaje Ivačković.

On kaže da novi talas u Jugoslaviji nije bio samo pokret u muzici, kako je to bilo na Zapadu, nego je donio neka veća pomjeranja.

- Novi talas bio je novi pogled na život i njegove vrednosti, novi doživljaj sveta, nova energija, nova emocija, nova estetika u muzici, fotografiji, plakatu i stripu. Samim tim, novi talas je bio i nepristajanje na društvo kakvo je dotad postojalo. Bio je to protest protiv dogmi i sivila već umornog jugoslovenskog socijalizma. Novi talas je hteo da kolektivni duh, karakterističan za socijalizam, zameni individualnom akcijom. Pozivao je ljude da razmišljaju sopstvenom glavom. Džoni Štulić je o tome ostavio stihove vredne posebne pažnje. Eskapizam i poziv na ples takođe su bili suprotstavljanje socijalističkoj žabokrečini. Moderan gradski duh podsmevao se političkim mitovima ili ih je ignorisao. Uz sve ovo, važno je imati u vidu da novi talas nikada nije zahtevao promenu sistema - takva stvar nije bila ni moguća - već isključivo promenu društva. Socijalistički sistem nije dovođen u pitanje, ali je traženo da postane savremeniji, da se otvore prozori i provetri vazduh - navodi Ivačković.

Producent sada kultnog albuma “Paket aranžman”, koji je okrenuo muzički točak na drugu stranu, bio je Enco Lesić, a snimatelji u beogradskom studiju “Druga maca” Dušan Vasiljević i Miroslav Cvetković. Album je objavljen 18. februara 1981. godine.

Bendovi tada nisu bili pretjerano zainteresovani za ideju objavljivanja kompilacijskog albuma, već više za odvojene albume. “Paket aranžman” se ipak, srećom, desio. Različiti bendovi, s različitim pristupom muzici, slili su svoj zvuk u jedan album i napravili temelj novog talasa.

- “Paket aranžman” je ključna ploča beogradskog novog talasa. Taj album bio je odlučujuće ohrabrenje za tri grupe čije pesme su se na njemu našle. To su, poznato je, “Idoli”, “Električni orgazam” i “Šarlo akrobata”. Reč je o grupama koje su potpuno promenile lice beogradske i jugoslovenske muzike, o grupama koje su u istoriji domaćeg rokenrola ostavile ogroman i neizbrisiv trag. Sva tri benda upisala su se u tu istoriju zlatnim slovima. Doduše, “Šarlo akrobata” se ubrzo raspao, ali ima, naprosto, karijera koje su koliko kratke, toliko i blistave. “Šarlo” nije potrajao, međutim, njihova žanrovski neodrediva muzika toliko je snažna da i danas zvuči zapanjujuće savremeno. “Idoli” su bili jedna velika ideja, a njihov album “Odbrana i poslednji dani” u nekoliko navrata biran je za najbolji ikada objavljen u Jugoslaviji. Najzad, “Električni orgazam”, meni lično najdraži od ovih bendova - i jedan od najdražih uopšte - umeo je da nas oduševi u rasponu od neopsihodelije, do klasičnog roka po uzoru na “Rolingstonse” s početka sedamdesetih. Osim toga, “Orgazam”, baš kao i “Stonsi” na svetskoj sceni, svojom dugotrajnošću, doslednošću i posvećenošću još uvek pokazuje da je rokenrol strast i posao za ceo život, a ne generacijska moda i kulturni turizam - navodi Ivačković.

Na kompilacijskom albumu “Paket aranžman” našle su se pjesme “Idola” i to “ Maljčiki”, “Plastika” , “Schnjüle über Europa” (“Omorina nad Evropom”) i “Amerika”. Sastav “Električni orgazam” toj priči dodao je tri pjesme “ Vi”, “Zlatni papagaj” i “Krokodili dolaze”, a “Šarlo akrobata” pjesme “Ona se budi”, “Niko kao ja”, “Mali čovek” i “Oko moje glave”.

Film

Film “Novi val - 40 godina nakon” objavljen je u čast početka novog talasa. U pitanju je dokumentarac koji je pratio četiri luksuzna vinil reizdanja kultnih albuma. Osim “Paket aranžmana”, objavljen je i album “Bistriji ili tuplji čovek biva kad...” (“Šarlo akrobata”), “Električni orgazam” (“Električni orgazam”) i “Haustor” (“Haustor”).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana