Ovo su najbolja mjesta za opstanak u slučaju nuklearne apokalipse

GS
Ovo su najbolja mjesta za opstanak u slučaju nuklearne apokalipse

LONDON - Australija i Novi Zeland su najbolja mjesta za opstanak u slučaju nuklearne apokalipse, pokazalo je najnovije istraživanje objavljeno u naučnom časopisu Risk Analisis.

To je utvrđeno na osnovu položaja gdje se nalaze, kao i mogućnosti da se proizvedu dovoljne količine hrane i energije, prenosi Gardijan. Osim te dvije zemlje, kao povoljna mjesta za opstanak nakon nuklearne katastrofe koja smanjuje sunčevu energiju i ponovno naseljavanje ljudske civilizacije, na listi su se našle Vanuatu, Island i Solomonska ostrva.

- Vjerovatno će postojati grupe preživjelih širom planete čak i u najtežem scenariju - pišu istraživači i dodaju da oni u najotpornijim nacijama imaju najbolje šanse da izbjegnu predindustrijski kolaps.

Prilikom istraživanja, autori su uporedili 38 ostrvskih zemalja na osnovu 13 faktora za koje su rekli da mogu predvidjeti uspjeh kao postapokaliptično stanje preživljavanja, uključujući proizvodnju hrane, energetsku samodovoljnost, proizvodnju i uticaj katastrofe na klimu.

Australija i Novi Zeland, koji su veliki poljoprivredni proizvođači i udaljeni od vjerovatnih mjesta nuklearne katastrofe na sjevernoj hemisferi, bili su na vrhu tabele, a Australija je imala najbolje rezultate u cjelini.

- Australijski rezervat za snabdijevanje hranom je ogroman, sa potencijalom da nahrani mnogo desetina miliona dodatnih ljudi - navodi se u studiji.

Relativno dobra infrastruktura Australije, ogroman energetski višak, visoka zdravstvena sigurnost i budžet za odbranu pomogli su da se ona nađe na vrhu tabele.

Međutim, Australija je imala jedan glavni faktor koji je djelovao protiv toga - njene relativno bliske vojne veze sa Velikom Britanijom i SAD učinile su da je veća vjerovatnoća da će postati meta u nuklearnom ratu.

U toj oblasti, Novi Zeland je pokazao neke prednosti, kažu autori, sa svojim dugogodišnjim statusom bez nuklearnog oružja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana