Ovo je film kojeg se Holivud najviše stidi VIDEO

express.hr
Ovo je film kojeg se Holivud najviše stidi VIDEO

Riječ je o filmu koji je proglašen za film s najviše rasističkog u holivudskoj istoriji.

Prije nešto više od stotinu godina, 3. marta 1915. godine, u Njujorku je počelo prikazivanje filma s najviše rasističkog u holivudskoj istoriji.


"Rođenje jedne nacije" je trosatna drama koja prati dvije bijele porodice - jednu na sjeveru i jednu na jugu Amerike - u periodu koji je prethodio Američkom građanskom ratu, tokom rata i u vrijeme obnove.

Imao je premijeru u Los Anđelesu 18. februara i bio je prvi dugometražni film koji je prikazan u Bijeloj kući. Premijera u njujorškom pozorištu Liberti je, međutim, bila više od predstave, s obzirom na to da su nastojanja režisera Dejvida Grifita da izazove veliki publicitet naišla na snažne proteste Nacionalnog udruženja za napredak obojenih (NAACP).

Prema riječima američkog istoričara Leona Litveka, film prikazuje Afroamerikance kao "nižu vrstu", karakterističnu po "opakoj bestijalnosti" i "primitivnoj seksualnosti". Valter Long (jedan od bjelaca koji u filmu glume crnce) pojavljuje se u ulozi Gusa, bivšeg radnika na plantaži, koji žudi za mladom i nevinom bjelkinjom Florom Kameron (Mae Marš).

Da ne bi bila silovana, ona izvršava samoubistvo. I tu na scenu stupa Kju kluks klan, koji dolazi da spasava bijele Južnjakinje, konkretnije junakinju koju igra zvijezda nijemog filma Lilijan Giš.

Film u prvi plan ističe opasnost od crnačke vlasti. Afroamerikanci su prikazani kao državni zakonodavci, sudije, porotnici, glasači i naoružani vojnici koji nameću ravnopravnost. Prikazuje se kako bi izgledalo da su zakonodavci Južne Karoline tamnoputi - hodaju bosi, piju viski i jedu piletinu u parlamentu dok uvode zakon koji omogućava brakove između bjelaca i crnaca.

Holivud je priznao grešku 97 godina kasnije

Izražavajući zahvalnost za nagradu Oskar, koju je prošle godine dobio za pjesmu "Glori" iz filma "Selma", Džon Ledžend je upozorio "da je zakon o pravu glasa, za koji su se aktivisti za građanska prava borili 50 godina, ugrožen", ali i da su u filmu "Rođenje nacije" upravo crnci prikazani kao oni koji ugnjetavaju bjelce i tjeraju ih s ulica gradova.

Tek 97 godina kasnije Holivud je ispravio pogrešnu Grifitovu sliku o velikom republikanskom abolicionisti Tedosu Stivensu, koji je poslužio kao inspiracija za lik negativca Ostina Stounmana (igra ga Ralf Luis). Tomi Li Džouns je 2012. nominovan za Oskara za ulogu u filmu "Linkoln", u kojem igra ovog hrabrog kongresmena, koji se borio za emancipaciju i pravo glasa Afroamerikanaca i živio s tamnoputom ženom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana