Ovi psi čuvaju divljinu: Spasli čak 45 nosoroga od lovokradica

GS
Ovi psi čuvaju divljinu: Spasli čak 45 nosoroga od lovokradica

Čopori pasa koji su obučeni za zaštitu divljih životinja već su spasli 45 nosoroga od lovokradica iz Južne Afrike.

Ovi psi različitih rasa počeli su da se obučavaju od rođenja i naučili su kako da se nose sa svim pritiscima stvarnih operacija prije nego što su počeli da štite prirodu u uzrastu od samo 18 mjeseci.

Šon Viljojen, koji živi u Kejptaunu, podjelio je fotografije pasa Južnoafričkog fakulteta za divlje životinje u „akciji“ u Nacionalnom parku „Grejter Kruger“.

Ovaj 29-godišnjak je vlasnik produkcijske kuće pod nazivom „Konzervejšen film kompani“, koja ima za cilj da približi kinematografske priče junaka na prvoj liniji konzervacije i podjeli priče nade.

„Podaci koje prikupljamo za ovaj aplikativni projekat učenja pokazuju da smo spriječili da oko 45 nosoroga bude ubijeno od kada su psi postali aktivni u februaru 2018. godine“, rekao je Johan van Straten, koji obučava pse na fakultetu.

„U oblastima u kojima južnoafrički fakultet za zaštitu divljih životinja patrolira, stopa uspjeha zaustavljanja lovokradica je oko 68 procenata, u poređenju sa između tri do pet procenata bez psećeg kapaciteta“, dodao je.

Projekat pomaže da se osigura opstanak bogate raznolikosti južne Afrike i njenih divljih životinja, uključujući i nosoroga koji je bio pod jakim uticajem kriminala zbog divljih životinja.

Tokom protekle decenije više od 8000 nosoroga je izgubljeno zbog krivolova, što ga čini najteže pogođenom životinjom.
(B92)
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana