“OH-6 Cayuse” ispunio sva očekivanja

Goran Ajder
“OH-6 Cayuse” ispunio sva očekivanja

U Americi početkom šezdesetih godina prošlog vijeka pokazala se potreba za gradnjom helikoptera koji bi mogao da ispuni ne manje teške zadatke od ozbiljnijih vojnih helikoptera. Mnogo se razgovaralo o tome kakav bi trebalo da bude taj helikopter.

Presudni su bili zadaci koje treba da ispuni američka armija, a to je izviđanje, po potrebi napad/odbrana i manji transport vojnika/osoba. Prijavilo se nekoliko kompanija koje su ušle u uži izbor. Između njih je vođen pravi rat jer su se borile ko će ponuditi više za manje novca. U toj dužoj borbi, u kojoj je bilo i optužbi da se neke kompanije služe nedozvoljenim stvarima da bi dobile posao gradnje budućeg helikoptera za američku vojsku, na kraju je izabran “Hughes”. On je trebalo da gradi budući helikopter za potrebe, prije svega američke vojske.

Kao savršen helikopter koji ispunjava navedene zahtjeve pojavio se”OH-6 Cayuse” sa svojim karakterističnim aerodinamičnim izgledom u vidu vodene kapljice. Bio je to helikopter koji je ispunio sve ono što je od njega i očekivano, pa i više. Prvi let “OH-6 Cayuse” izveo je 1963. godine. Pokazao se kao izuzetan helikopter u sferi izviđanja. Početna proizvodnja od nekoliko stotina primjeraka kasnije je znatno povećana. To je bio dobar pokazatelj da zainteresovanost za ovaj, prije svega, mali laki helikopter raste i da je time pokazao koliko se ozbiljno može na njega računati. “OH-6 Cayuse” pokazao je i zavidne rezultate pri testiranju raznih karakteristika kao što su brzina, visina, okretnost.

Jednostavno, njegova funkcionalnost bila je vrlo dobra, s obzirom na to da se radi o malom, lakom helikopteru kojem je primarni cilj bio izviđanje. Nakon uspješnog ratovanja u Vijetnamu bilo je još mnogo opasnih operacija u kojima je ovaj helikopter učestvovao. Kada su u pitanju složene operacije u koje je američka vojska bila sve više uvučena, i potreba za ovakvim helikopterom bila je sve veća jer glomazni helikopteri kao što je CH-60 nisu mogli da izvrše ovakve operacije. Upravo zbog toga je namjenski izrađen ovakav helikopter kako bi mogao odgovoriti na ove izuzetno opasne zadatke, čak je veći broj američkih pilota dodatno obučavan za ovaj helikopter i izuzetno teške zadatke u koje su slati.

Od pilota i letjelice očekivalo se da ulaze duboko u neprijateljske teritorije i spasavaju ili intervenišu u smislu akcije. Japan je bio zainteresovan za ovaj mali, laki helikopter pa je otkupio licencu od Sjedinjenih Američkih Država i Japanci su ga proizvodili u “Kanjasaki Havdž Industries”, a oznaka za njihov helikopter bila je OH-6J. Varijante “OH-6 Cayuse”, zavisno od namjene i isporuke, bile su: YOX-6A je bi­o prototip verzija; OH-6A izviđačka varijanta koju je pokretao “alison T-63 A5A” turbolift motor; OH-6A NOTAR eksperimentalna verzija; OH-6B sa re-motorom verziju pokreće “alison T-63-A-720” turbolift motor; OH-6C predložena verzija, pokreće je “alison 25 C20” turbolift motor modernizovan s pet elisa rotora; OH-6J izviđačka verzija kao i verzija “OH-6A Cayuse” japanska verzija pod licencom; OH-6D izviđačka verzija izrađena na osnovu “Hughes” modela 500D japanska verzija pod licencom. OH-6DA verzija je služila za obuku, EH-6B za specijalne operacije elektronskog ratovanja i komandno mjesto verzija, MH-6B verzija za specijalne operacije, TH-6B koristi se kao integralni dio testa za obuku pilota. AH-6C, modifikovani OH-6A, nosi oružje i djeluje kao svjetlosni osmatrački helikopter. MH-6C verzija služi za specijalne operacije. Neke od zemalja koje su koristile i koje još koriste ovaj mali helikopter “OH-6 Cayuse”: matične Sjedinjene Američke Države, Španija, Japan, koji ima i mogućnost gradnje OH-6 helikoptera (pod licencom), Dominikanska Republika, Danska, Republika Kina (Tajvan).

Tehničke karakteristike helikoptera “OH-6 Cayuse”: posada - dva pilota, dužina 9,4 - 9,8 m, prečnik rotora iznosi 8,33 m, visina 2,6 - 3,4 m, masa praznog helikoptera iznosi 896 kg, maksimalna težina pri poletu iznosi 1.610 kg, motor 1 dž “alison T63-A-5A” ili T63-A-700, maksimalna brzina ovog malog helikoptera iznosi nevjerovatnih 282 km/čas, plafon leta 4.875 m, dolet 450 km. Naoružanje: posjeduje 2 x M60 ili mitraljez M134 kalibra 7,62 mm, projektile “hidra 70” i “Hellfire”. Iako je ovaj mali smrtonosni helikopter skoro odradio svoje službovanje, još je aktivan, prije svega u svojoj matičnoj zemlji Sjedinjenim Američkim Državama, kao i još nekim drugim korisnicama. Njegovi resursi su već pred samim istekom, ali činjenica koliko je ovaj mali helikopter bio dobar i uspješan je nepobitna, a najbolji dokaz njegove efikasnosti u vojnoj službi je podatak da je američka vojska naručila da bude izgrađen nasljednik ovoga helikoptera pod nazivom “MH-6 Little Bird”.

Goran Ajder, vojni analitičar

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana