Odlazak kontroverznog Ruperta Mardoka: Od malog lanca novina do medijske imperije

GS
Odlazak kontroverznog Ruperta Mardoka: Od malog lanca novina do medijske imperije

NjUJORK - Medijski magnat Rupert Meadok (92) najavio je da će se povući sa mjesta predsjednika medijskih kompanija "Fox Corporation" i "News Corp".

Mardoka će na mjestu predsjednika obje kompanije zamijeniti njegov sin Laklan Mardok, za kojeg Rupert kaže da je "strastven i principijelan vođa".

"Cio profesionalni život bio sam svakodnevno angažovan na vijestima i idejama i to se neće promojeniti, ali je pravo vrijeme za mene da preuzmem drugačije uloge, znajući da imamo zaista talentovane timove", naveo je Mardok u dopisu zaposlenima.

Da Mardok ide u penziju objavio je i Foks news, a voditelj Bil Hemer pohvalio je u programu uživo svog šefa.

"Rupert Mardok je stvorio sve ovo i još mnogo toga širom Amerike i svijeta. Njegovo životno djelo ostavilo je neizbrisiv trag u globalnom medijskom pejzažu. Njegov doprinos je nemjerljiv i izvanredan i zahvaljujemo mu se što nam je dozvolio da budemo dio svega toga", rekao je Hemer u programu.

"Bez njega ne bismo bili ovdje", dodala je voditeljka Foxa Dana Perino.

Rupert Mardok (92) počeo je medijima da se bavi 1950-ih malim australijskim lancem novina.

Postao je jedan od najvažnijih ljudi u Holivudu kada je 1985. od naftaša Marvina Dejvisa kupio "Tventi senčuri foks" (20th Century Fox) za 600 miliona dolara. 

Godinu dana kasnije ušao je i u televizijski posao kupovinom nekoliko američkih TV stanica i stvorio "Fox broadcasting" mrežu.

Fox nevs je pokrenut 1996. godine i ubrzo je postao kablovski informativni kanal broj jedan u Americi.

Postao je poznat kao televizijski kanal uglavnom naklonjen konzervativcima. Pozicionirao se kao glavni konkurent i antipod CNN-u i drugim američkim mrežama bliskim demokratskom narativu.

Nakon dolaska na vlast Donalda Trampa, Fox je sve češće i sve glasnije optuživan da namjerno zataškava afere u Bijeloj kući i neskriveno širi desničarsku propagandu i teorije zavjere.

Kompanije "Fox corp" i "Fox news" prihvatile su u aprilu ove godine sudsku nagodbu i obavezale se da će isplatiti 787,5 miliona dolara proizvođaču mašina za glasanje "Dominion voting systems", koji ih je tužio za klevetu.

Medijska mreža je tako praktično priznala da su u emisijama iznošene lažne tvrdnje i optužbe da je "Dominion" namještao rezultate predsjedničkih izbora 2020. godine

Nagodba Foxa i "Dominiona" najveća je javno poznata nagodba za klevetu u istoriji SAD u kojoj je učestvovala jedna medijska kompanija.

Iako je spor sa "Dominionom" zvanično okončan, Fox news se i dalje suočava sa tužbom za klevetu kompanije "Smartmatic", još jednog proizvođača tehnologije za glasanje, koja je na sličan način bila optuživana za namještanje izbora u Foxovim emisijama, prenosi RTS.

Ostaje nejasno da li će se smjer izvještavanja ove kompanije promijeniti pod Laklanom Mardokom.

Međutim, CNN navodi da je Laklan Mardok privatno kritikovao Trampa, rekavši da se ne slaže s većinom načina na koji se bivši predsjednik ponaša, prenose mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana