Njujork tajms: Vrhunski naučnici heroji korona doba

Tanjug
Njujork tajms: Vrhunski naučnici heroji korona doba

NjUJORK - Nove poznate ličnosti širom Evrope dok korona virus kosi ljudske živote nisu glumci, pjevači ili političari, već epidemiolozi i virolozi koji su postali poznata imena nakon što su veći dio života proveli u anonimnosti, ocjenjuje "Njujork tajms".

Imena naučnika u Evropi postaju svima poznata, ispunjavajući emocionalnu i praktičnu potrebu društva za istinom.

Dok su medicinske sestre i ljekari s pacijentima na prvoj liniji fronta, epidemiolozi i virolozi, koji su karijeru proveli za katedrama i u laboratorijama, postali su najpouzdaniji izvori informacija u doba velike nesigurnosti, razmimoilazeće politike i bješnjenja dezinformacija.

U Italiji, zemlji koja je najteže pogođena korona virusom, doktor Masimo Gali, direktor Odeljenja za infektivne bolesti univerzitetske klinike "Luiđi Sako" u Milanu, zamijenio je svoj bijeli mantil za odijelo i prihvatio, kako je sam rekao, da bude preeksponiran u medijima u cilju pojašnjavanja stvari.

Gali je čovjek koji je društveno distanciranje nazvao "majkom svih bitaka" i koji se brinuo zbog rizika koji vrebaju u italijanskim porodicama u kojima živi nekoliko generacija, koji je Italijanima sasuo u lice da su upravo "kućne zaraze" problem broj jedan i faktor koji je doprinijeo da se virus širi kao nekontrolisani požar.

On, takođe, sa svojim kolegama neumorno radi kako bi pronašao lijek za ovu bolest.

U Grčkoj, koja je do sada pošteđena izbijanja velike epidemije, svi zaćute kada se u 18 časova oglasi profesor Sotirios Ciodras, koji je dugo godina svoju karijeru gradio na Harvardu, MIT-u i mnogim drugim svjetski poznatim naučnim ustanovama.

On izvještava grčki narod o posljednjim brojevima oboljelih, hospitalizovanih i umrlih.

Povremeno daje praktične savjete, kao što je pomoć u sprečavanju da se korona virus uvuče u domove građana, ili da četiri kašičice varikine na litar vode može da bude dobro sredstvo za dezinfekciju površina.

Takođe, on žuri i da razveje svaku sumnju i da ljudima ukaže u šta ne treba da vjeruju, kao što je dilema da li je ibuprofen koban za oboljele od korona virusa.

To je, kako ističe "Njuork tajms", čovjek koji ne uljepšava stvarnost i zahvaljujući njegovom čvrstom stavu, u Grčkoj su uvedene rigorozne mjere koje su sprečile da virus odnese na stotine života.

U Njemačkoj je doktor Kristijan Drosten postao naučni glas razuma, u zemlji koja je pogođena infekcijom, ali sa relativno malom stopom smrtnosti.

Drosten, poštovan zbog svog znanja i volje da ga podijeli sa svima, nikad nije tražio da bude zvijezda i upravo zbog svoje skromnosti, postao je heroj Njemačkoj.

Postao je jedan od najtraženijih gostiju televizijskih emisija i zvezda dnevnog izvještavanja koje je počelo u februaru, a preko koge iznosi na činjenicama zasnovane procene rizika sa kojima se Njemačka suočava, kao i u doba SARS-a, virusa koji je proučavao godinama.

Upravo zbog toga su Drostena Njemačka kancelarka Angela Merkel i ministar zdravlja Jens Špan pozvali da bude njihov konsultant u donošenju teških političkih odluka u ovim teškim vremenima. Nedeljniku "Cajt" on je rekao:

"Nisam političar, ja sam naučnik i srećan sam što mogu da objasnim šta znam. Naučna istraživanja i otkrića moraju biti transparentno predstavljeni narodu, kako bismo mogli da razumemo ozbiljnost čitave situacije".

U Španiji doktor Fernando Simon, šef španskog zdravstvenog centra, postao je heroj pošto svakodnevno obavještava o situaciji, djelujući i umirujuće na građane koji mu upućuju brojna pitanja.

Simon je, krajem marta, pozitivno testiran na korona virus, pa su mu iz čitave zemlje upućene molitve za njegovo ozdravljenje.

U Velikoj Britaniji Nil Ferguson, vodeći matematičar i epidemiolog, postao je poznat zbog tačnih predviđanja kako će se virus širiti u zemlji, a takoje je i sam obolio u martu od korona virusa.

Njegov rad je naveo britansku vladu da uvede restriktivne mjere, nakon što su prvo željeli da idu linijom manjeg otpora i puste virus da se brzo proširi sa cilljem stvaranja kolektivnog imuniteta kod građana.

U pojedinim zemljama su neki naučnici u isto vreme dizani u nebo i kritikovani. Zvijezda u SAD je doktor Entoni S. Fauči, poštovani imunolog, prvi čovjek Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti.

Pošto se od početka zalaže za socijalnu distancu kao ključan faktor u borbi protiv korona virusa, našao se na meti napada pristalica američkog predsjednika, koji ga optužuju da svojim savjetima podriva Donalda Trampa.

Zbog toga je dobio prijetnje, pa su mu dodeljeni tjelohranitelji koji ga čuvaju u vrijeme pandemije.

 Svi ti heroji našli su se i na udaru žestokih kritika, dodaje "Njujork tajms".

Tako su Ciodrasa pojedinci žestoko napali nakon što je snimljen u praznoj crkvi neposredno nakon što su vlasti apelovale da se ne posjećuju vjerski objekti.

Drosten je kritikovan jer se prvo protivio zatvaranju škola i vrtića, ali je mišljenje promijenio čim je dobio najnovije podatke od svojih kolega.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana