"Nevesinjska olimpijada" starija od svjetske

Srna
"Nevesinjska olimpijada" starija od svjetske

TREBINjE - Sportsko-tradicionalna, kulturna i turistička manifestacija "Nevesinjska olimpijada", koja se održava od 19. vijeka na Bratačkom lugu kod Nevesinja, starija je od moderne svjetske olimpijade, ističe za Srnu viši kustos etnolog-antropolog u Muzeju Hercegovine Božana Đuzelović.


Prema plakatu koji čuva Crkvena opština Nevesinje, ova manifestacija ima kontinuitet i tradiciju od 1891. godine, a prema narodnom predanju datira od 1874. godine, navodi Đuzelovićeva.

"Ta manifestacija je počela tako što su se još za vrijeme Austrougarske organizovali domaćini u konjičkoj trci, a kasnije su u tome učestvovali i austrijski oficiri i vojnici. Vremenom ta manifestacija poprima malo šire obrise tako što se uključuju druge sportske tradicionalne igre kao što je skok u dalj, borba na brvnu, penjanje na stub namazan lojem, skakanje na mijeh, povlačenje konopca", navodi Đuzelovićeva.

Za vrijeme održavanja ove olimpijade u Nevesinju se okupi na hiljade ljudi koji dođu iz svih krajeva bivše Jugoslavije. Zato je to jedna od najvećih i najmasovnijih manifestacija u istočnoj Hercegovini.

"Nevesinjska olimpijada" nalazi se na Listi nematerijalnog kulturnog nasljeđa Republike Srpske, te na Preliminarnoj listi kao dio nematerijalnog nasljeđa BiH.

Đuzelovićeva ističe da je nominacija ove tradicionalne manifestacije na posebnu Unesko listu kao primjer dobre prakse veoma značajna za Nevesinje i Hercegovinu, ako se uzme u obzir da je Unesko svjetska organizacija koja se bavi isključivo zaštitom i promocijom tradicionalnog kulturno-istorijskog nasljeđa.

"Nevesinjska olimpijada se i dalje održava na Bratačkom lugu, svake godine je sve više učesnika koji učestvuju u tradicionalnim sportskim igrama i konjičkim trkama. Ima i onih čiji su djedovi i neki od bliskih predaka bili učesnici i upravo je to značajan elemenat jer pokazuje da je to primjer dobre prakse, jer se prenosi sa generacije na generaciju", navodi Đuzelovićeva.

Ona dodaje da je nominacioni fajl pripremalo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske u saradnji sa Muzejom Hercegovine i da je "Nevesinjska olimpijada" jedan od elemenata koji je prvi nominovan na preliminarnu listu nematerijalnog nasljeđa BiH.

"U Hercegovini imamo i druge elemente, ali prvenstveno smo kandidovali Nevesinjsku olimpijadu jer je ona po svom karakteru jedna od najznačajnih sportskih tradicionalnih manifestacija u BiH. To je prvi put da se jedan elemenat koji je kategorisan kao nematerijalno nasljeđe nominuje na Uneskovu listu kao primjer dobre prakse", kaže Đuzelovićeva.

Ona ističe da je monografija novinara Radio Nevesinja Dragana Grahovca, koji je objedinio u jednu knjigu svu arhivsku građu i novinske tekstove koji pominju "Nevesinjsku olimpijadu", poslužila kao vrlo značajan materijal za pripremu nominacionog fajla.

Nominacioni fajl sadrži i kratak dokumentarni film na osnovu koga će Unesko da utvrdi da je stvarno Nevesinjska olimpijada primjer dobre prakse, navodi Đuzelovićeva.

Na Uneskovu reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva 2014. godine je upisan "Zmijanjski vez", a 2018. godine "Branje trave ive na Ozrenu", dok je nominovan "Uzgoj konja lipicanera".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana