"Nebesko oko" prikupilo tri moguća vanzemaljska signala

Srna
Foto: Printskrin

PEKING- Kina tvrdi da je njen ogromni teleskop "Nebesko oko", možda, pokupio tragove signala iz udaljene vanzemaljske civilizacije, prema nedavno objavljenom i naknadno izbrisanom izvještaju kineskih naučnika.

Astronomi sa Pekinškog univerziteta otkrili su "nekoliko slučajeva mogućih tehnoloških tragova civilizacija izvan Zemlje", navodi se u izvještaju objavljenom u časopisu "Sajens end tehnolodži dejli", zvaničnom listu kineskog Ministarstva nauke i tehnologije.

Signale je uhvatio kineski sferični radio-teleskop sa otvorom od 500 metara nazvan "Nebesko oko", koji je najveći takav na svijetu.

"Nebesko oko" počelo je da radi 2019. godine skenirajući duboki svemir u potrazi za radio-signalima koji bi mogli da ukažu na vanzemaljski život.

Kada su 2020. godine naučnici obradili te podatke, rekli su da su uočili dva sumnjiva uskopojasna, potencijalno vještačka radio-signala.

Zatim je ove godine ciljano istraživanje poznatih egzoplaneta otkrilo još jedan čudan uskopojasni radio-signal.

Pošto uskopojasne radio-talase koriste samo ljudski avioni i sateliti, mogli su biti proizvedeni vanzemaljskom tehnologijom.

Naučnici kažu da su njihovi nalazi preliminarni i da ih treba uzeti sa oprezom dok se analiza ne završi.

"Riječ je o nekoliko uskopojasnih elektromagnetnih signala drugačijih od ostalih, a tim trenutno radi na daljoj istrazi", navodi Džang Tongđe, glavni naučnik u Grupi za istraživanje vanzemaljskih civilizacija Kine na Pekinškom univerzitetu.

On tvrdi da postoji mogućnost da je sumnjivi signal "neka vrsta radio-smetnji", pa je treba dodatno potvrditi ili isključiti.

Nakon objavljivanja, izvještaj je brzo počeo da kruži kineskom društvenom mrežom "Vejbo" i preuzeli su ga brojni drugi državni mediji.

Razlozi njegovog iznenadnog brisanja su nejasni, prenosi "Sputnjik".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana