Najskuplji konj iz BiH prodat je za čak 350.000 eura, sada se takmiči u Australiji

GS
Foto: Ilustracija

Kupovina konja velika je investicija, pogotovo ako kupujete konja za utrke i ako je taj konj uzgojen u nekoj drugoj zemlji.

Kupovina konja velika je investicija, pogotovo ako kupujete konja za utrke i ako je taj konj uzgojen u nekoj drugoj zemlji. Cijene, kako je rekao Zijad Tahrić iz Konjičkog kluba Jedinstvo iz Bihaća, dostižu i stotinu hiljada eura.

Konjički klub Jedinstvo, kaže, postoji od 1952. godine, a Tahrić je posao naslijedio od starih ljubitelja konja, zajedno sa svojim saradnicima.

"Godišnje imamo dvije značajne utrke koje organizujemo, jedna je u maju, koju održavamo već 12 godina, i ona je posvećena našem počasnom predsjedniku, a druga - Memorijal Alije Izetbegovića, koji već 19 godina organizujemo u augustu. Trenutno imamo četiri konja, kupujemo ih uglavnom u Engleskoj ili Francuskoj", rekao nam je Tahrić.

Konje, pojasnio je, kupuju na aukcijama, a cijene zavise od toga kakvog konja tražite. Tako se slabiji konji mogu kupiti za od hiljadu do pet hiljada eura, dok je cijena klasnih konja od deset do stotinu hiljada eura.

"Konji koji se uzgoje u Bosni i Hercegovini su dobri, ali oni nisu tako skupi. Njihove cijene su otprilike po desetak hiljada KM. Konje u BiH je puno zahtjevnije uzgojiti, jer mi nemamo ni kvalitetnu struku ni uslove kakve imaju u drugim zemljama, gdje konji čim se oždrijebe budu podvrgnuti jakim veterinarskim kontrolama, a i tokom njihovog uzgoja daju im sve što je potrebno jednom sportskom konju da postane klasni konj. Stoga, domaći konji uglavnom ostaju u BiH, oni se koriste za trke dok su zdravi, a kada se povrijede ili oslabe, onda oni idu za rekreativno i terapijsko jahanje", kaže Tahrić.

Razlika između bosanskohercegovačkog i uvoznog konja, dodaje, velika je, a pogotovo se ona primijeti na trkama, kada se domaći konji uglavnom koriste za utrke na kraćim stazama, dok uvozni trče duže utrke i uglavnom ostvaruju dobre rezultate.

Tahrić se prisjetio jednog konja koji je bio u BiH, a koji je trčao utrke u Mađarskoj i pobjeđivao na svakoj, zatim je i u Njemačkoj pobijedio na dvije utrke, nakon čega je njegova cijena znatno porasla. Njegov vlasnik bio je Slobodan Jovanović iz Bijeljine.

"Za njega su se interesovali i u Japanu, Australiji, Dubaiju, gdje su na utrkama nagrade milionske, a sada je on u Australiji, gdje trči na Australian cupu. Ovaj konj prodat je za 350.000 eura i najskuplji je koji je prodat", istakao je Tahrić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana