Na svemirskim letjelicama i zastava Srbije?

Srna
Na svemirskim letjelicama i zastava Srbije?

BEOGRAD - Srbija i Kina potpisale su memorandum o saradnji u oblasti svemirskih tehnologija koji se odnosi na zajednički rad u oblasti inovacija u istraživanju i upotrebi svemira u mirnodopske svrhe.

Memorandumom je predviđeno da Srbija i Kina razvijaju saradnju u oblasti razvoja i upotrebe svemirskih tehnologija, satelitskih sistema i sistema osmatranja zemlje iz svemira sa primjenama u oblastima pametne poljoprivrede, telekomunikacija, ekosistema, sistema daljinskog osmatranja i geolokacijskog pozicioniranja.

Memorandum su potpisali ministar za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenad Popović i predsjednik Kineske nacionalne svemirske administracije Keđan Džang tokom video-konferencijskog sastanka, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Keđan Džang je istakao da Srbija ima odlične inženjere i izrazio očekivanje da će se što veći broj srpskih naučnika uključiti u zajedničke projekte Kine i Srbije u ovoj oblasti, a cilj je da se na svemirskim letjelicama koje će zajednički projektovati nađe i zastava Srbije.

Kineski partneri uputili su poziv delegaciji Vlade Srbije i srpskim naučnicima da posjete Kinesku svemirsku agenciju i centre za razvoj svemirskih tehnologija.

Memorandumom je predviđeno da Srbija i Kina razvijaju saradnju u istraživanju, razvoju i primjeni svemirskih tehnologija uključujući zajedničku izgradnju stanica za prijem satelitskih podataka, razvoj satelitskih sistema i servisa sa pružanjem usluga lansiranja.

Takođe, predviđeno je da sarađuju na razmjeni i primjeni satelitskih podataka u svrhu razvoja inovativnih usluga i razvoja nauke o zemlji, te opažanja klimatskih promjena i životne sredine.

Popović je rekao da će potpisani Memorandum imati visoku upotrebnu vrijednost za državu, nauku i univerzitete, ali i privredu, i građane u Srbiji.

“Naši partneri iz Kine spremni su da Srbiji stave na raspolaganje sve svoje znanje i iskustvo u oblasti razvoja i primene svemirskih tehnologija. Ovakva otvorenost i spremnost na saradnju pokazuje koliko je veliko naše međusobno poverenje i koliko je snažno čelično prijateljstvo naše dve zemlje”, naveo je Popović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana