Moguće da je virus umakao iz laboratorije

Srna
Moguće da je virus umakao iz laboratorije

VAŠINGTON - U izvještaju o porijeklu kovida 19 koji je pripremila jedna nacionalna američka laboratorija navodi se da je moguće da je virus umakao iz laboratorije u kineskom Vuhanu i da tu hipotezu treba dodatno istražiti, prenio je “Vol strit džurnal”.

Studiju je pripremila Nacionalna laboratorija Lorens Livermor u Kaliforniji i dostavljena je Stejt departmentu u okviru istrage o porijeklu pandemije u završnim mjesecima mandata administracije predsjednika Donalda Trampa, piše list.

Procjena je zasnovana na analizi genoma virusa koji izaziva oboljenje kovid 19, dodaje se u tekstu. Laboratorija je odbila da komentariše ove navode za list.

Predsjednik Džozef Bajden rekao je prošlog mjeseca da je naredio svojim saradnicima da pronađu odgovore na pitanja o porijeklu virusa korona.

Američke obavještajne službe razmatraju dva vjerovatna scenarija - da je virus nesrećnim slučajem umakao iz laboratorije ili su ljudi bili u kontaktu sa zaraženom životinjom, ali nema konačnog zaključka, rekao je Bajden.

SAD su optužile Kinu da nije transparentna kada je riječ o porijeklu virusa, a Peking demantuje te optužbe.

Majk Rajan, visoki zvaničnik Svjetske zdravstvene organizacije, izjavio je juče da ovo tijelo ne može da primora Kinu da dostavi više podataka o porijeklu kovida 19, ali je dodao da će predložiti obavljanje studija “na višem nivou” da bi se shvatilo odakle je virus stigao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana