Mnogo veća korist od rizika za vakcinaciju trudnica

Tanjug
Mnogo veća korist od rizika za vakcinaciju trudnica

BEOGRAD- Na osnovu domaćeg i svjetskih iskustava, daleko je veća korist od vakcinacije trudnica nego što bi mogla da bude potencijalna šteta od vakcine, izjavila je danas direktorka dnevne bolnice Ginekološko akušerske klinike “Narodni front” prof. dr Ana Mitrović.

Dodala je da je ona apsolutno za to da bude vakcinisana svaka trudnica koja to želi, iako nigdje u svijetu ne postoji nikakvo tijelo koje određuje koje trudnice mogu da prime vakcinu, a koje ne.

“Ja to razumem, niko ne želi da preuzme odgovornost s obzirom na to da su studije tek na početku, ali je ohrabrujuće da sve studije koje prate trudnice i dojilje koje su primile vakcinu do sada nemaju nikakvih neželjenih ekfekata, ni one, ni njihovi plodovi ili novorođenčad”, izjavila je Mitrovićeva gostujući na TV K1.

Ona je naglasila da su trudnice u rizuku da, ukoliko se inficiraju kovidom 19, razviju težu kliničku sliku.

“Nije pogrešno vakcinisati se od početka do kraja trudnoće. Nepisano pravilo je da se posle završene embriogeneze, posle završenog prvog trimestra preporučuje da ona koja želi bude vakcinisana, ali s druge strane ukoliko je neko vakcinisan danas i za nedelju dana ima pozitivan test na trudnoću, mi smo apsolutno jasnog stava da nema potrebe da se odlaže revakcinacija”, bila je izričita Mitrovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana