Manastir Hilandar dobija mozaik kralja Milutina

Srna
Foto: Z.Rašić

BEOGRAD - Najznačajniji duhovni i kulturni centar srpskog naroda Manastir Hilandar od sutra će dobiti mozaik njegovog ktitora kralja Milutina, što će biti prvi mozaik u viševijekovnoj istoriji ove srpske svetinje.

Na mozaiku je kralj Milutin prikazan kako drži u rukama manastir Hilandar, čime se prvi put pokazuje kao njegov ktitor, a autori su akademski slikar svjetskog renomea iz Paraćina Zoran Ivanović i njegovo troje djece – Temjan, Vasilica i Temjana.

Za razliku od drugih manastira na Svetoj Gori, Hilandar nije do sada imao mozaičku tradiciju, pišu „Večernje novosti”.

Mozaik kralja Milutina za samo dva mjeseca stvoren je u umjetničkoj radionici porodice Ivanović iz Paraćina, a povod za izradu ovog izuzetno vrijednog umjetničkog djela je obilježavanje 700 godina od smrti srpskog vladara koji je podigao Srbiju do velike balkanske sile.

Zadatak za izradu mozaika je dobijen od Manastira Hilandar, čiji je ktitor kralj Milutin.

Dio stakla za izradu mozaika naručen je iz Italije, a prirodnim kamenom iz Srbije je urađen manastir Hilandar, kojeg kralj Milutin drži u rukama.

Mozaik će se nalaziti nad glavnim ulazom u službene prostorije Hilandara.

Kralj Milutin (Stefan Uroš Drugi Nemanjić), ispunio je svoj zavjet da će podići onoliko crkava koliko godina vlada.

Zna se za 42 njegove zadužbine, među kojima su Gračanica, Banjska, Crvka Presvete Bogorodice, koja je sada glavna crkva na Hilandaru.

Pošto je Vavedenje slava Manastira Hilandar, porodica Ivanović je izradila i mozaik Vavedenje, koji će biti isporučen do maja naredne godine.

To će biti drugi od ukupno četiri mozaika, kooliko je dogovoreno da Ivanovići urade za Hilandar.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana