Makormik: Hapšenje Pavelića bio preveliki rizik za SAD i Vatikan

Srna
Makormik: Hapšenje Pavelića bio preveliki rizik za SAD i Vatikan

BEOGRAD - Američki istoričar Robert Makormik izjavio je da je Vatikan veoma dobro znao za zločine u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH), a da je hapšenje hrvatskog ratnog zločinca Ante Pavelića spriječeno jer je neko zaključio da je to preveliki rizik za Vatikan i SAD.

 “Vatikan je veoma dobro znao šta se događa u NDH, njihovi predstavnici bili su prisutni u Hrvatskoj tokom rata”, kaže Makormik, koji je autor knjige “Hrvatska pod Antom Pavelićem: SAD, ustaše i genocid u Drugom svjetskom ratu”.

Makormik ocjenjuje da bi dokumenti iz perioda Drugog svjetskog rata koje Vatikan stavlja na raspolaganje trebalo da pruže važne informacije o bijegu Pavelića.

“Do sada dostupni dokumenti ukazuju da je Pavelić mogao biti uhapšen u Rimu. Izdata je naredba za njegovo hapšenje, ali nije jasno ko je to uradio i ko je o njoj raspravljao. Na dnu naloga za hapšenje pisalo je – ne dirati! Očigledno je neko zaključio da je hapšenje Pavelića preveliki rizik za Vatikan i za SAD”, kaže Makormik za “Večernje novosti”.

On navodi da je moguće da je postojala želja da se Pavelić zadrži u Argentini sa nadom da će u budućnosti biti iskorišćen za destabilizaciju Titove vlade.

“U pogledu mnogih ratnih zločinaca NDH, to je značilo da je svako sa antikomunističkim stavovima, Pavelić na primjer, bio potencijalni saveznik Amerike i Zapada”, ukazuje Makormik.

On napominje da je Pavelić imao prednost jer je bio “pobožni katolik”, koji je išao na audijencije kod pape Pija Dvanaestog i svakodnevno je prisustvovao misama u vrijeme dok je bio poglavnik.

SAD i Stejt Department, kako ističe, nisu znali gdje se Pavelić nalazio od 1945. do 1947. godine, ali da nema sumnje da su ga kontraobavještajne službe SAD locirale u Italiji 1947. i 1948. godine, i ukazuje da to potvrđuju zapisi američke vlade.

Makormik navodi da je prilično jasno da je rimokatolički sveštenik Krunoslav Draganović organizovao Pavelićevo bjekstvo uz pomoć “možda čak i rimokatoličkih vođa u Vatikanu”.

“U suštini, Pavelića je spasao dogovor sklopljen između Draganovića i američkog kontraobavještajnog korpusa koji je bio zaitneresovan za premještanje iz Evrope određenih ljudi i njihove imovine, među kojima su neki bili umiješani i u genocidne radnje ili druge oblike ratnog zločina”, ističe

Makormik.

On navodi da su SAD tada više bile zainteresovane da se uvjere da Italija neće postati komunistička i da iskoriste Katoličku crkvu za pomoć u porazu komunističkih elemenata na italijanskim izborima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana