Lipicaner upisan na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa

Tanjug
Foto: Ilustracija

RABAT– Međunarodni komitet za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasljeđa upisao je danas na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa tradiciju uzgajanja konja lipicanera u Sloveniji i još sedam zemalja.

Na sjednici Komiteta koja je održana u glavnom gradu Maroka, Rabatu donijeta je i odluka da se na tu listu uvrsti i tradicija pčelarstva u Sloveniji.

Slovenija je nominaciju uzgajanja lipicanera prijavila u ime osam zemalja koje održavaju ovu tradiciju, a pored Slovenije to su i Austrija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Mađarska, Italija, Rumunija i Slovačka.

Slovenačko ministarstvo kulture, koje je koordiniralo nominaciju za upis na listu, saopštilo je da je konj lipicaner vijekovima imao simboličnu ulogu u svih osam zemalja, ali da i danas predstavlja mnoge zajednice.

Ministarstvo je navelo širok spektar kulturnih i društvenih praksi, znanja i veština, kao i usmene tradicije, proslava i konjičkog sporta u vezi sa uzgojem lipicanera. Ministarstvo je navelo da su u ovom poduhvatu zajedno učestvovali predstavnici državnih ergela, privatni uzgajivači, stručnjaci za nematerijalnu kulturnu baštinu, stručnjaci za kulturu, istraživači i lokalne zajednice.

Ergela Vučijak, kod Prnjavora je jedina ergela u Republici Srpskoj i BiH, koja uzgaja svjetski poznatu pasminu konja - čistokrvne lipicanere, sa svim potrebnim pedigreima i DNK analizom svakog grla.

- Sve ergele u Evropi koje se bave uzgojem lipicanera su u toj priči. Od nas, Hrvatske, Mađarske, Rumunije, Slovačke, Italije, Slovenije, kao zemalja u kojoj je lipicaner uzgojen -rekao je direktor JU Ergela "Vučijak" Prnjavor Miroslav Milanković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana