Lidija Ljubičić fitnes-instruktorka: Masne naslage možete skinuti jednostavnim aerobnim vježbama

Aleksandra Madžar
Lidija Ljubičić fitnes-instruktorka: Masne naslage možete skinuti jednostavnim aerobnim vježbama

Bez vježbanja nema ni učvršćenih mišića, ne postoje čudotvorne kreme ili tablete koje će vam učvrstiti mišiće, a da se ne oznojite.

Vježbanje je izvrstan način trošenje kalorija, ali bez pažljivog unosa prehrambenih namirnica, trebaće vam mnogo vremena da se pokažu vaši trbušni mišići i ravan stomak. Da bi se pokazali trbušni mišići treba da se riješite masnih naslaga koje ih prekrivaju.

Počela je još jednu priču o zdravom načinu života i vježbama profesorica fizičkog vaspitanja i fitnes-instruktorka Lidija Ljubičić, a u ovom broju govorila je o vježbama kod kuće za trbušne mišiće. Kardiovaskularne vježbe, bez obzira na to radilo se o trčanju, vožnji bicikla ili brzom hodanju, pomoći će vam u sagorijevanju masnoća. U kombinaciji sa zdravom i uravnoteženom ishranom pomoći će vam da se riješite naslaga na stomaku.

-        Trbušni mišići se sastoje od tri dijela. Najdublji sloj je transversus abdominis, koji predstavlja tjelesni omotač, koji obezbjeđuje tijelu stabilnost, a igra važnu ulogu u disanju. Sljedeći sloj je rectus abdominis. Najbliže površini su obliljuus abdominis edžternus i internus, koji okreću trup i  obezbjeđuju tijelu rotaciju i bočno okretanje - rekla je Lidija.

Važno je kako kaže držati trbušne mišiće u kondiciji, jer jačaju torzo, poboljšavaju držanje tijela, umanjuju bolove u donjem dijelu leđa i smanjuju rizik od povreda.

- Ako se bavite sportom kao što je tenis, trbušni mišići vam daju više snage za udarac ili serviranje, a smanjuju mogućnost povrede ramena. Jači će torzo isto tako omogućiti manje naprezanje koljena kod trčanja - dodaje Lidija.

Ono što možda niste znali je da trbušnjaci rastu u kuhinji, ne u teretani.

- Na primjer, ako se hranite nezdravo, a radite trbušnjake svaki dan, trbušni mišići će svakako jačati, ali masne naslage, zbog nezdrave ishrane će još prekrivati trbušne mišiće, što će dovesti do proširivanja struka - naglasila je ona.

Velika zabluda, kada je riječ o vježbanju trbušnih mišića, objašnjava Lidija, jeste da što više vježbamo tu grupu mišića, to će se trbušnjaci prije vidjeti.

- Naprotiv, kao i svim ostalim mišićima u tijelu i trbušnjacima treba adekvatan odmor.

Nakon što ste uveli zdravu ishranu, potrebno je uvesti i neke fizičke aktivnosti, ako ste zaista odlučni u tome da postignete rezultate. Masne naslage (ako ih imate) možete skinuti jednostavnim aerobnim vježbama samo nekoliko puta sedmično i radeći kod kuće deset minuta dnevno vježbe za stomak - ističe Lidija.

Nemojte pretjerati u trčanju, jer ćete tim putem gubiti na zalihama energije, a osim toga, trčanje često izazove povrede zglobova, ako ste početnik.

- Trbušnjake za početak radite par puta sedmično po par serija, izbjeći ćete kontraefekat, odnosno širenje struka, a lagano i postepeno ćete jačati trbušne mišiće

Umjesto toga kombinujte različite vrste trbušnjaka, od kojih će svaka biti korisna za jedan od mišića. Ipak, isklesane trbušne mišiće nećemo postići samo jednom vježbom, jer trbušnih mišića ima puno više. Trudite se da vam leđa uvijek budu ravna dok izvodite vježbu, jer inače može doći do povrede leđa - savjetuje Lidija.

Savjeti

Želite li da se riješite masnih naslaga oko stomaka i struka, treba da se potrudite da korigujete ishranu i svaki dan bar deset minuta dnevno posvetite vježbama za stomak. Vježbe možete raditi i kod kuće ako nemate vremena za odlazak u fitnes-centre.

Ukoliko ste odlučili da se riješite masnih nalaga i da biste uspjeli u svojoj namjeri, postavite sebi cilj i budite motivisani izrekom "sve se može kad se hoće".

Potražite pomoć nutricioniste ili fitnes-trenera da bi vam u skladu sa vašim potrebama napravili program ishrane.

Počnite redovno da vježbate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana