Leteći kran Mil Mi-10 Harke

Goran Adejr
Leteći kran Mil Mi-10 Harke

Gigant ili teški transportni helikopter nastao je u vremenu dokazivanja između Sovjetskog Saveza i Sjedinjenih Američkih Država. Sovjeti su jednostavno imali potrebu i veliku sreću, upravo sa pravljenjem ogromnih stvari kad je u pitanju naoružanje.

Jedan od takvih divova je Mil Mi-10  NATO oznaka Harke, pedesetih godina Sovjeti su otpočeli smišljati kako da naprave veliki helikopter. Mil Mi-10 Harke koliko je velik podsjeća na krana, to je upravo i bio jedan od glavnih ciljeva sovjetskih inženjera da naprave tako reći leteći kran za prevoz vojnog teškog oružja kao i ostalih sličnih stvari zavisno od potrebe Sovjetskih oružanih snaga.

Prvi let Mil Mi-10 Harke uspješno je izveo 1960. godine, na zadovoljstvo Sovjetskog Saveza, a na blago zaprepašćenje Sjedinjenih Američkih Država jer su Sovjeti uspjeli u tako složenom zadatku i izgradnji tako ogromnog helikoptera. 1963. godine Mil Mi-10 Harke ulazi u operativnu upotrebu Sovjetskih oružanih snaga, a 1965. godine Mil Mi-10 Harke je predstavljen široj svjetskoj javnosti na aeromitingu u Francuskoj-Parizu. Prvo što se uoči kod ovog ogromnog helikoptera su visoke noge stanji trap, trup helikoptera vizuelno jako mnogo sliči svojim rođacima Mil Mi-6 i Mil Mi-8.

Prednji dio tj. kabina i nos helikoptera izrađeni su najvećim dijelom od velikih staklenih površina komada-dijelova upravo da bi se ovim helikopterom mogao lakše voziti i upravljati. Njegova ogromna veličina ograničavala je pilota u dobrom pregledu i pogledu a moderna tehnologija nije bila toliko napredna u vidu kamera i ekrana u vidu LCD monitora s tečnim kristalima koji se primjenjuju na današnjim savremenim vojnim letjelicama. Ispod kabine pilota helikoptera Mil Mi-10 Harke nalazi se mala kabina za navigatora leta upravo zbog toga da bi se mogao lakše voziti i upravljati.

Varijante ovoga ogromnog helikoptera su: V-10 Prototip Mil Mi-10 Mil Mi-10 standardna varijanta s dugim nogama. Mi -10gr Mi -10 opremljen Grebeshok u prevodu Češalj oprema za određivanje pravca, za ELINT Electronic Intelligence koji se nalazi ispod kabine pilota u vidu male kabine-košare. Mi-10K Ovo je verzija Mil Mi-10 koja je bila kratkonoga NATO oznaka Harke-B. Mi-10PBK raketno kompleks-helikopterski sistem. Mi-10PP Postanivschik Pomeks jammer ECM Electronic Coxntr-mjera. Mi-10R Recordny records  NATO oznaka Harke-A standardni serijski model helikoptera opremljen je konvencionalnim undercarriage-donjeg stroja preuzet od Mil Mi-6 modifikovan sa Spats i oplate štitnicima, kao i dvostrukim točkovima repa branika. Mi-10UPL Universal Polevaya Laboratorya jedan prototip helikoptera Mil Mi-10 modifikovan da nosi mobilnu laboratoriju modul za analizu rude.

Mi-10 leteći kran modifikovan s 4.800 Kw-6.500 KS  2 s Solovjev D-25VF moćna motora, s novom opremom. Zemlja korisnica Mil Mi-10 Harke samo matična zemlja nekadašnji Sovjetski Savez a sada Rusija. Posadu Mil Mi-10 Harke čine posada 4 ili 5 pilot, kopilot, inženjer leta, navigator, radio operater, i opciono tehničar, kapacitet 28 osoba ili 3.000 kg, dužina helikoptera 32.86 m, Mil Mi-10K 32.4 m, masa praznog helikoptera 27.100 kg, Mil Mi-10K 25.450 kg, maksimalna težina pri poletu 43.700 kg, Mil Mi-10K 38.000 kg, pogon 2 Solovjev D 25B turbolift motora, prečnik rotora 35 m, maksimalna brzina 335 km/h, Mil Mi-10K 350 km/h, plafon leta 3.000 m, dolet 250 km, naoružanje nije helikopter posjedovao Mil Mi10 Harke je izuzetan helikopter koji posjeduje nakon Sovjetskog Saveza samo Rusija.

Sličan helikopter imaju i posjeduju Sjedinjene Američke Države koji se jako mnogo koristi u operativnoj upotrebi kako u vojnim tako i u civilnim službama transportovanja velike i teške robe. Definitivno će ovaj helikopter još neko vrijeme biti u operativnoj upotrebi Ruske vojske koji će poslužiti za neke nove koncepte gradnje ovakvog i sličnih  helikoptera u daljoj budućnosti.

GORAN AJDER, vojni analitičar

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana