Kreće naplata za ulazak u Veneciju: Evo koliko novca turisti treba da izdvoje

GS
Kreće naplata za ulazak u Veneciju: Evo koliko novca turisti treba da izdvoje

Venecija planira da sledeće godine uvede karte od pet evra za jednodnevne izlete kako bi pokušala da upravlja dolaskom turista, saopštilo je gradsko veće. Karte će biti uvedene probno u trajanju od 30 dana, a fokus će biti uglavnom na prolećnim praznicima i letnjim vikendima, kada je broj turista na vrhuncu. Svi posetioci stariji od 14 godina bi ih plaćali.

Cilj je bio da se pronađe "nova ravnoteža između prava onih koji žive, studiraju ili rade u Veneciji i onih koji posećuju grad", rekla je gradska savjetnica za turizam Simone Venturini.

Plan, koji je prvi put predstavljen 2019. godine, prvo je odložen zbog Covid-19 koji je zadržavao turiste, a kasnije iz tehničkih i proceduralnih razloga. U međuvremenu, posetioci su hrlili u Veneciju, a stranci su često brojniji od 50.000 stanovnika u samom centru grada.

Prekomerni turizam je dugo bio problem za krhki grad u laguni. Eksperti Uneska preporučili su u julu da se Venecija i njena laguna dodaju na listu ugrožene svjetske baštine i tvrde da Italija ne čini dovoljno da zaštiti grad od efekata klimatskih promena i masovnog turizma.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana