Koreanac zbog ubistva proveo 20 godina u zatvoru, a zatim je neko drugi priznao zločin

GS
Koreanac zbog ubistva proveo 20 godina u zatvoru, a zatim je neko drugi priznao zločin

U jesen 1988. godine 13-godišnjakinja je silovana i ubijena u svom krevetu.

Ovaj zločin šokirao bi javnost bilo gdje drugo, ali ne i u tadašnjem ruralnom području u blizini Seoula, glavnog grada Južne Koreje, gdje su se često dešavala ovakva ubistva.

Ova 13-godišnjakinja bila je već osma žena ubijena u ovom mjestu u dvije godine.

Gotovo godinu dana nakon što je tinejdžerka ubijena, policija je stigla u kuću 22-godišnjeg Juna, čije puno ime nije objavjeno zbog južnokorejskih zakona koji štite privatnost osumnjičenih kriminalaca. 

Policajci su Juna odveli u malu sobu gdje su ga tri dana ispitivali o silovanju i ubistvu 13-godišnjakinje, piše CNN.

Na kraju trodnevnog mučenja, Jun je priznao zločin.

On je policiji ispričao da je u noći ubistva otišao u šetnju kako bi se malo osvježio. Tokom šetnje morao se nekoliko puta odmoriti. Oko ponoći, kako je nadalje ispričao, ugledao je kuću sa upaljenim svjetlom i osjetio je iznenadni "poriv za silovanjem". 

Upao je u kuću i napao mladu djevojku, navodi se u njegovom priznanju. Nakon svega, spalio je svoju odjeću i pobjegao kući.

Jun je nedugo poslije toga osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu zbog ubistva i silovanja. Međutim, 20 godina poslije pojavljuje se pravi ubica.

Prije 1986. Hvaseong nije bio mjesto na kojem su se dešavali ovakvi zločini. Oko 226.000 ljudi živjelo je na tom području, raštrkano po brojnim selima. 

Jedno od tih sela bilo je Taean-eup gdje je živio Jun. U osamdesetim godinama Taean-eup je bila živahna zajednica s barovima i kafićima u korejskom stilu u kojima su se stanovnici voljeli okupljati i ogovarati.

Međutim, sve se promiijenilo u septembru 1986. godine kada je ubijena prva žena u Hvaseongu. Do 1991. godine u regiji Hvaseong ubijeno je i silovano deset žena i djevojčica, uključujući 13-godišnjakinju za čije ubistvo je osuđen Jun.

Kada je ubijena prva žrtva, lokalna policija preuzela je potragu za ubicom. Međutim, nakon treće žrtve, pridružili su im se istražioci iz obližnjeg grada kako bi im pomogli. Oni su bili sigurni da tragaju za serijskim ubicom, sve dok nije osuđen Jun.

Prvih pet ubistava desilo se u krugu od pet kilometara područja Hvaseonga, a potom su se počela dešavati i u udaljenijim dijelovima. 

Kada je Jun osuđen, mnogi su misili da će se smiriti situacija, ali porodice drugih žrtava i dalje su tragale za pravdom. 
Godinama se činilo da južnokorejski serijski ubica nikada neće biti pronađen. Međutim, sve se promijenilo krajem prošle godine kada je istražilac Gjeongi Nambu Ban Gi-soo, najnoviji policajac zadužen za istragu, objavio eksplozivnu informaciju. DNK testovi u slučaju tri ubistva otkrili su istog čovjeka, Lia Čun-jaea.

Lee je smješten u zatvor gdje je nakon samo mjesec dana iza rešetaka priznao svih deset ubistava u Hvaseongu te još četiri druga za koje policija nije znala. On je detaljno priznao sve što je uradio, pa čak je i nacrtao lokacije gdje je počinio ubistva.

Njegovo priznanje značilo je Junovo oslobođenje. Međutim, to nije bilo dovoljno da skine ljagu s Jun imena. Ovih dana Jun je u pedesetim godinama. 

Radi u fabrici kože u blizini Seula. Za njega govore da je ljubazan i društven čovjek koji priča glasno i slobodno se smije. Sve što on želi jeste da "vrati svoju čast".

(Klix)

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana