Konačno otkriveno porijeklo Crne smrti koja je u 14. vijeku odnijela desetine miliona života

GS
Foto: Ilustracija

Međunarodni tim stručnjaka otkrio je porijeklo najsmronosnije pandemije u istoriji čovječanstva koja je odnijela desetine miliona života u Evropi, Aziji i sjevernoj Africi.

Sredinom 14. vijeka izbila je najsmrtonosnija pandemija kuge u istoriji čovječanstva od koje je čovječanstvu trebalo dva vijeka da se oporavi. Uprkos velikim naporima naučnici nisu do sada uspjeli da utvrde odakle je tačno bubonska kuga počela da se širi.

Nove analize ukazuju da je zaraza počela na teritoriji današnjeg Kirgistana u centralnoj Aziji, negdje u četvrtoj deceniji 14. vijeka, nakon čega se proširila preko ostatka Azije u Evropu i sjevernu Afriku i odnijela između 75 i 200 miliona života.

Istraživački tim sa Univerziteta u Stirlingu u Škotskoj, njemačkog Instituta Maks Plank i Univerziteta u Tubingenu analizirao je drevne uzorke DNK iz zuba kosturova na grobljima blizu jezera Isik Kul u Kirgistanu.

Područje su odabrali nakon što su iz drugih izvora utvrdili veliki skok umrlih 1338. i 1339. – nekoliko godina prije izbijanja pandemije.

Marija Spirou sa Univerziteta u Tubingenu kaže da je tim sekvencirao DNK iz sedam kosturova.

Zube su analizirali jer sadrže krvne sudove i postoje velike šanse da se utvrdi postojanje patogena iz krvi koji su uzrokovali smrt.

Stručnjaci su uspjeli da pronađu tragove uzročnika kuge, bakterije Yersinia pestis, u tri od sedam uzoraka.

Istoričar Filip Slavin sa Univerziteta u Stirlingu ističe da je ovo veoma značajno otkriće, prenosi RTS.

„Naša studija je odgovorila na jedno od najvećih i najfascinantnijih pitanja ljudske istorije i utvrdila kada i gdje je počela najsmronosnija pandemije u ljudskoj istoriji“, naveo je Slavin.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana