Koliko je pandemija uticala na pravosuđe u Srpskoj: Korona vodi do zastare

Nebojša Tomašević
Koliko je pandemija uticala na pravosuđe u Srpskoj: Korona vodi do zastare

BANjALUKA - Pandemija virusa korona život mnogih okrenula je naopačke, a nužne mjere koje su je pratile i još prate ograničile su i usporile rad pravosudnih organa, pa pojedini stručnjaci upozoravaju da bi se u budućnosti mogli susresti sa problemom nemogućnosti završavanja sudskih postupaka u predviđenom roku te sa apsolutnom zastarom u pojedinim krivičnim predmetima.

Prema riječima pojedinih pravnih stručnjaka zbog pandemije će svakako da dođe do gomilanja neriješenih predmeta. Banjalučki advokat Darko Kremenović kaže da bi u budućnosti pandemija mogla da utiče na odugovlačenje suđenja.

- Negativne posljedice bi mogle biti gomilanje predmeta u sudovima, ali  bi sve moglo i da utiče na apsolutnu zastare u nekim krivičnim stvarima - kazao je Kremenović.

Istakao je da pandemija ipak ne bi trebalo da utiče na kvalitet rada suda i suđenja u razumnom roku. Da je pandemija virusom korona već imala i imaće negativan uticaj na pravosuđe smatra i advokat Miljkan Pucar.

-  Sudovi zbog pandemije nisu mogli raditi i to je uticalo na odlaganje suđenja, ali moram istaći da su neke sudije radile i postupale dok drugi nisu. Zbog mjera zaštite od virusa korona suđenja su i nakon relaksiranja mjera zaštite od širenja zaraze usporena i zbog toga u krivičnim predmetima može doći do apsolutne zastare, ali su oni dugački pa je ta mogućnost minorna - rekao je Pucar.

Istakao je da je prema njegovim podacima za prva tri mjeseca pandemije virusa korona opao opšti kriminalitet i samim time smanjen je broj predmeta i tako će biti amortizovan pritisak na sudove.

Predsjednik Visokog sudskog tužilačkog savjeta Milan Tegeltija ranije je izjavio da će pandemija virusa korona svakako uticati na efikasnost u pravosuđu. U ovoj pravosudnoj instituciji “Glasu Srpske” su kazali da se o konačnom uticaju pandemije ipak još ne može govoriti, jer još nema potpune stabilizacije i normalizacije rada pravosudnih institucija.

- Nužne mjere na sprečavanju pandemije virusa korona ograničile su i usporile rad pravosudnih organa. VSTS BiH je donio niz odluka o organizaciji rada sudova i tužilaštava u BiH u skladu sa odlukama nadležnih organa  koje su imale za cilj sprečavanje širenja zaraze. S obzirom na ograničen rad pravosudnih organa, reorganizaciju rada i smanjenje kapaciteta, može se reći da će pandemija imati za posljedicu povećanje obima predmeta u sudovima - rekli su u VSTS BiH.

Napomenuli su da i dalje postoji potreba da se poštuju preporuke kojima se na ročištima moraju osigurati posebne mjere socijalne distance među učesnicima postupka.

-  Budući da veliki broj sudova ne raspolaže dovoljnim brojem sudnica u kojima je moguće osigurati socijalnu distancu i dalje je ograničen broj ročišta - naglašavaju u VSTS BiH.

Istakli su da je Odlukom o organizaciji rada sudova i tužilaštva propisano da se moraju održavati svi hitni predmeti i oni u kojima prijeti zastara kako bi se spriječile negativne posljedice.

Brojni sudovi na teritoriji Republike Srpske u prvim danima pandemije   zatvorili su sudnice za većinu predmeta u kojima se nije radilo o hitnosti. To je dovelo do odgađanja brojnih sudskih procesa na duže od 30 dana zbog čega u mnogom slučajevima suđenja moraju da krenu iznova. U Okružnom sudu Istočno Sarajevo istakli su da se rad suda odvijao u smanjenom kapacitetu i da su bila odgođena suđenja u 12 prvostepenih i osam drugostepenih predmeta.

- Ipak rađeni su svi hitni predmeti tako da je sud  u martu, aprilu i maju ove godine riješio 185 predmeta. To je malo više od 50 odsto nego u istom periodu lani. Pandemija jeste uticala na suđenja u razumnom roku, ali ne u svim predmetima - kazao je predsjednik Okružnog suda Istočno Sarajevo Senaid Ibrahimefendić.

Dodao je da sud još ne može da zakaže glavno ročište u jednom predmetu gdje ima osam optuženih te isto toliko advokata jer zbog velikog broja učesnika nije moguće ispoštovati mjere zaštite od širenja virusa. Ibrahimefendić je naglasio da kašnjenja u pojedinim predmetima ne mogu prouzrokovati zastare.

Dobojski Okružni sud zbog pandemije odgodio je suđenja u devet predmeta.

-  Za sada nije ugrožen princip vođenja sudskih postupaka u razumnom roku niti se pandemija odrazila na kvalitet rada. Takođe nije došlo do nagomilavanja predmeta - kazao je predsjednik suda Duško Ninković.

U okružnim sudovima Trebinje i Prijedor ističu da pandemija virusa korona nije uticala na kvalitet rada suda, ali jeste na smanjen obim rada.

-  Odgođena su  dva ročišta tokom pandemije, a nije ni došlo do većeg broja predmeta koja je potrebno završiti hitno - rekli su u sudu u Trebinju.

Predsjednik Okružnog suda u Prijedoru Duško Miloica istakao je da su u vrijeme pandemije bila odgođena tri prvostepena krivična postupka i rasprava u drugostepenom postupku.

- Nije došlo do povećanog priliva predmeta i nisu se pojavili novi u kojima je ugrožen princip suđenja u razumnom roku. Kašnjenja u prvostepenim krivičnim predmetima ne mogu prouzrokovati zastare, ali s obzirom na činjenicu da je sud nadležan za postupanje po žalbama na odluke prvostepenih sudova ne može se isključiti mogućnost zastarjelosti u drugostepenim postupcima - pojasnio je Miloica.

Istakao je da je sud u vrijeme smanjenog obima rada ipak vodio računa o potrebi rješavanja hitnih predmeta u kojima je prijetila zastara kako do toga ne bi došlo.

Uticaj na svjedoke

Osim na dužinu trajanja suđenja, mnogi se boje da je pauza nastala zbog pandemije dala odriješene ruke optuženima koji su na slobodi da utiču na svjedoke i dokaze. U VSTS BiH kažu da nemaju pritužbi da se to zaista i desilo, a pojašnjavaju da u svakom slučaju gdje postoji bojazan od toga tužilaštvo je moglo i može da traži da se optuženom odredi pritvor kako bi se to spriječilo.

U većini okružnih sudova u Republici Srpskoj kažu da nemaju podatke da je bilo takvih slučajeva i da kod lica koja su puštena da se brane sa slobode nije bilo opasnosti od uticaja na svjedoke, dokaze i sudski postupak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana