Ko je sve i koliko pomogao BiH od početka pandemije: Novac i zaštitna oprema

GS
Ko je sve i koliko pomogao BiH od početka pandemije: Novac i zaštitna oprema

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je pandemiju virusa kotona proglasila 11. marta ove godine, a već 23. marta u BiH je počela stizati humanitarna pomoć.

Prvu pomoć dostavile su Sjedinjene Američke Države. Donacija je sadržavala sanitetsku opremu, opremu za bolnice i hitne pomoći, hranu i vodu. Tri dana poslije Kraljevina Norveška je donirala 900.000 evra.

Dva dana poslije Vlada Srbije je pomogla Republici Srpskoj šatorima, krevetima, vrećama za spavanje i drugom materijalno-tehničkom opremom. U aprilu je Srbija RS-u donirala još dva kontingenta pomoći, podaci su Vanjskopolitičke inicijative BiH.

Evropska unija je 30. marta odobrila veliki paket pomoći BiH u iznosu od ukupno 80,5 miliona evra, od čega je izdvojeno 7 miliona evra za potrebe zdravstvenog sektora, a 73,5 miliona evra za društveni i ekonomski oporavak.

U aprilu se pomoć dodatno povećala.

Turska donira više stotina hiljada komada rukavica, maski, specijalnih maski i najmanje 2.000 testova na koronavirus. Rusija šalje tri aviona za Republiku Srpsku sa pet specijalnih vozila za dezinfekciju bolnica te ispomoć od devet vozača i 15 zdravstvenih radnika.

Sjedinjene Američke Države s kolegama iz NATO-a ponovo misle na BiH 14. apila. Tog dana su uručena medicinska i dezinfekcijska sredstva kao odgovor na zahtjev za pomoć koji su vlasti u BiH uputile NATO-u i njegovom Evroatlantskom koordinacijskom centru za odgovor na katastrofe. Slične donacije su uručene i 28. aprila, 22. maja i 26. juna.

Malezija 15. aprila šalje 10 tona medicinske opreme i dva miliona zaštitnih maski. Slovenija je dan poslije dostavila 10 šatora za 60 osoba, 60 kreveta, 60 vreća za spavanje itd.

Tog dana u BiH stiže i mađarska pomoć u vidu 200.000 maski i 10.000 zaštitnih odijela. Krajem aprila EU raspoređuje dodatnih 4,5 miliona eura pomoći BiH za pomoć izbjeglicama i migrantima u jeku pandemije.

Prvog maja Kina šalje pomoć iz Šangaja. Kontingent zaštitnih maski koje su distribuirane institicuijama i organizacijama kojima su najpotrebnije u tom momentu. Šestog maja Italija donira 200 specijalnih maski koje se koriste na sub-intenzivnim njegama u bolnicama u Federaciji BiH.

Dan poslije Azerbejdžan uplaćuje više od milion KM na podračun Ministarstva sigurnosti BiH.

Slijedi pomoć Austrije blizu 30.000 evra, zatim Hrvatske 324.000 KM, Poljske (50.000 maski i 1.000 litara sredstva za dezinfekciju te dodatno 100.000 maski i 10.035 litara sredstva za dezinfekciju).

Katar je 19. maja BiH donirao sofisticiranu medicinsku opremu za intenzivnu njegu i operacione sale u vrijednosti blizu šest miliona KM.

Putem USAID-a 20. maja SAD osigurava dodatnih milion dolara za podršku BiH u borbi protiv koronavirusa.

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) 27. maja šalju 20 tona medicinske opreme, kako je navedeno, višemilionske vrijednosti.

U junu dolazi pomoć iz Kine, Švicarske, SAD-a, Japana i Švedske.

Kinezi šalju 42.000 maski, Švicarci rendgen aparat, Amerikanci putem UNICEF-a i USAID-a 500.000 dolara, Japanci lijek Avigan za 100 oboljelih od COVID-19, a Šveđani zaštitnu opremu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana