Kina: Dječija odjeća brendova sa zapada štetna po zdravlje

Srna
Foto: Image by Terri Cnudde from Pixabay

PEKING- Kina je optužila nekoliko zapadnih brendova koji se bave proizvodnjom odjeće za prodaju robe koja bi mogla biti štetna za djecu.

U obaveštenju o upozorenju na veb lokaciji carinske uprave naveden je 81 artikal koji su uvezle strane kompanije, uključujući "Najk", "H end M" i "Zara".

Saopštenje kineske Generalne carinske uprave obuhvata predmete poput dječije odjeće, obuće, igračaka, četkica za zube i dječijih bočica koje su detektovane tokom inspekcije od juna 2020. do maja 2021. godine.

U saopštenju se navodi da devet serija pamučnih haljina za djevojke iz kompanije "H end M" sadrži "boje ili štetne materije koje tijelo može da apsorbuje kroz kožu, usta itd i time ugrozi zdravlje".

Isto pitanje pokrenuto je i za dječiju odeću koju je uvezla "Zara", majice "Najki" za dječake i serije pamučnih pidžama za dečake firme "Gap".

Ovo predstavlja najnoviji udarac zapadnim odjevnim brendovima koji posluju u Kini, a koji su na meti međunarodne reakcije zbog tvrdnji o zloupotrebama u regiji Sinđijang u kojoj se uzgaja pamuk, u kojoj živi uglavnom muslimanska ujgurska manjinska grupa.

Nekoliko velikih kompanija izrazilo je zabrinutost zbog navoda da se Ujguri koriste kao prisilna radna snaga.

Internet prodavnice nekih firmi su blokirane, a njihove prodavnice su nestale sa nekih digitalnih mapa.

Kina je prvobitno kritikovala "H end M" i "Najki", ali to se proširilo i na kompanije kao što su "Barberi", "Adidas" i "Konvers", između ostalih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana