Kako su Hogvorts i Holivud magijom pokorili planetu

Branislav Predojević
Kako su Hogvorts i Holivud magijom pokorili planetu

Protekle sedmice, tačnije 16. novembra, navršilo se 20 godina od premijernog prikazivanja filma “Hari Poter i kamen mudrosti”, u režiji Krisa Kolumbusa, prvog dijela serijala filmskih avantura malog čarobnjaka Harija Potera.

U čast jubileja glumačka ekipa, predvođena Danijelom Redklifom, Rupertom Grintom, Emom Votson i drugim zvijezdama iz serijala, okupiće se u filmu “Hari Poter 20. godišnjica: Povratak u Hogvorts”, koji će biti premijerno prikazan 1. januara 2022. godine i sasvim sigurno biće još jedna cigla u uspjehu fenomena poznatog kao “Potermanija”. Iako su prošle dvije decenije od premijere ostvarenja, manija ne jenjava, a popularnost knjiga, filmova, spin-of serijala, video-igara, stripova i svega drugog što prati univerzum stvoren u mašti britanske književnice Džoane K. Rouling, nikad nije bila veća. Brojke su neumitne, više od 500 miliona prodatih knjiga, prevodi na 79 jezika i više od 15 milijardi dolara zarade samo od filmske franšize, a to je vrh ledenog brijega prihoda od aktivnosti vezanih za ovaj serijal.

Početak

Obožavaoci, naravno, tvrde da je tajna u kvalitetu ideja i pisanja Džoane K. Rouling, što daje uvjerljivost i popularnost njenom junaku, protivnici tvrde da je riječ samo o uspješnoj reciklaži tuđih zamisli, potpomognutoj vrhunskim marketingom i bogatstvom Holivuda. Bez obzira na različita mišljenja, neosporno je da je Hari Poter davno nadrastao književni početak. On je postao proizvod ili brend koji se odlično prodaje, bez obzira na varijacije u sopstvenom kvalitetu ili mišljenja sa strane. Naravno, mora se priznati, koliko je knjiga “Hari Poter i kamen mudrosti” objavljena 1997. godine (i njena tri nastavka napisana do 2001) bila uspješna i dobro prihvaćena, tek će po izlasku filma 2001. godine Hari Poter prerasti u mejnstrim fenomen globalnih razmjera.

Posmatrajući iz današnjeg ugla, jasno je da su prvi film i njegovih sedam nastavaka priču o malom čarobnjaku siročetu pretvorili u globalni fenomen. Fantastična kombinacija junaka, koji je imao izgrađenu bazu obožavalaca, uz finansijsko-marketinšku moć studija “Vorner bros” i kreativnu podršku autorke, nadograđena je pažljivim izborom autorske ekipe, od režisera i scenarista, preko glumačke ekipe, do scenografa, što je bila jednostavna, ali krajnje efikasna formula za pokoravanje planete magijom. Junak, koji je svojim bekgraundom siročeta i autsajdera, uz malu pomoć prijatelja i magije, postao heroj na strani dobra, bio je idealan materijal za identifikaciju, kako djece, tako i odraslih.

Sam Hari, po riječima njegove autorke, bio je projekcija njenih životnih neuroza (depresija, usamljenost, anksioznost, odbačenost), problema (samohrana majka, siromaštvo, loši poslovi) i snova (književna karijera, stabilnost, ljubav i porodica), što su bile teme koje su mučile veći dio civilizacije u svjetlu društvenih i socijalnih kretanja na prelazu milenijuma. Ono je što je bila prednost Roulingove u tretmanu ovih tema jeste njegov eskapizam i bajkovitost. Realizovan kroz sukob dobrih i loših čarobnjaka, a koji u sebi objedinjuje arhetipove ljudske kulture od školskog obrazovanja preko kulture i religije do mitologije o socijalnih odnosa, priča Harija Potera se dešava u avanturističko-fantastičnom miljeu,  uz nepretenciozan i zabavan način pripovijedanja. Svako je mogao shvatiti i dijeliti Harijevu želju da od nevoljenog siročeta postane junak i da uz pomoć čarobnog štapića riješi probleme boreći se protiv negativaca i nehumanog sistema. To je suština Harijeve popularnosti. Ostalo je samo bila stvar novca i kreativnosti filmske industrije u njenom plasmanu.

Uspjeh

Holivudski konglomerat “Vorner bros” imao je i jedno i drugo. Uz ogromna ulaganja, kako u proces snimanja, tako i u distribuciju i marketinšku promociju, čelnici kompanije mudro su napravili dogovor sa autorkom o kreativnom nadzoru, zbog čega je sačuvana književna baza obožavalaca i regrutovana šira kinematografska publika. Koliko god bila velika imena zainteresovana za rad, riječ Roulingove po pitanju filmskih adaptacija bila je posljednja, što je potvrdio i režiser “Kamena mudrosti” Kris Kolumbus, koji je dobio zeleno svjetlo od autorke, iako su u igri bili velikani poput Spilberga.

- Očekivao sam da ću biti otpušten tokom prve dvije sedmice snimanja. Ne bih rekao da sam bio anksiozan, ali sam bio svjestan činjenice da ako ovo uprskam, vjerovatno nikada više neću raditi. I da ću imati milione bijesnih obožavalaca ispred vrata - izjavio je Kolumbus za magazin “Varajeti” u intervjuu povodom dvadesetogodišnjice filma.

Kolumbus je odletio kod književnice za Škotsku i njih dvoje su razgovarali tri sata. Predstavio joj je svoju viziju filma, da bi ona rekla “ja vidim film na isti način” i dobio je zeleno svjetlo. Ispostaviće se da je režiser porodičnih hitova poput “Sam u kući” bio idealan izbor za film koji se bavio dječakom Harijem i koji je publiku uveo u školske klupe Hogvortsa.

Slatkasta školska atmosfera, uz doziranu upotrebu nasilja i mračnijih tema, dosta humora i zabavnih likova, bila je kao stvorena da veže pažnju najmlađih slojeva publike i donese pozitivan stav starijih gledalaca. Ne treba zanemariti ni Krisovo iskustvo u radu sa djecom glumcima, koja su činila najveći dio ekipe i njihovo pretvaranje u profesionalce na samom setu, niti njegovu odanost prema knjigama i pisanju Roulingove.

Ugled i moć studija “Vorner” privukli su velika glumačka imena poput Rejfa Fajnsa, Gerija Oldmena, Megi Smit, Alana Rikmana i Eme Tompson, koji su dodatno privukli pažnju šireg sloja publike i pribavili poštovanje kritike svojim nastupom, dok je bogata produkcija bila ključna za stvaranje uvjerljivosti Hogvortsa i svijeta magije u vizuelnom pogledu.

Posljedice

Prvi filmski dio Hari Poter sage “Kamen mudrosti” zaradio je 965 miliona dolara. Kris Kolumbus se vratio da režira i drugi dio “Dvorana tajni” - koji je na blagajnama zaradio 876 miliona dolara. To su jedina dva djela koje je Kris Kolumbus režirao. Nakon njega su još trojica reditelja ekranizovala različite romane iz ovog serijala. Mračniji i ozbiljniji režiser Alfonso Kuaron režirao je treći dio “Zatvorenik iz Askabana”, odgovarajući za Harijev ulazak u pubertet i prve “odrasle” probleme. Majstor melodrame Majk Njuel bio je zadužen za četvrti nastavak “Vatreni pehar”, dok je Dejvid Jejts snimio filmove “Red feniksa”, “Polukrvni princ i “Relikvije smrti” (prvi i drugi dio), koji su donijeli obračun sa Lordom Voldemortom, ubicom Harijevih roditelja i njegovim neprijateljem. Zarada je varirala, ali nikada nije bila manja od 790 miliona dolara, iako su atmosfera i poetika svakog filma bile sve mračnije, ozbiljnije, sa više nasilja i smrti.

Maštovit i dobro napisan predložak, prihvaćenost knjiga, bogata produkcija, odlični glumci i vrhunski scenaristi i režiseri, te kreativni nadzor  autorke, koja nije dozvolila skrnavljenje svojih ideja, ali i nije odbijala savjet iskusnih filmskih autora, pretvorili su “Kamen mudrosti”, a i ostale filmove u franšizi u pop fenomen bez premca. Da bude zanimljivije, serijal je postigao ogroman uspjeh, nije razočarao obožavaoce, stvorio je imitatore, a i danas je ostao aktuelan, bez obzira na sve promjene u svijetu zabave. Ukratko, glavne zasluge idu Hogvortsu, Holivudu i književnoj magiji autorke, koja je od socijalnog slučaja postala milijarderka uz vitešku titulu. Da naglasimo, bez čarobnog štapića.

13. sreća

Mlada samohrana majka Džoana K. Rouling, koja je živjela od socijalne pomoći, priču o Poteru razvijala je početkom devedesetih godina prošlog vijeka, pišući u edinburškim kafićima u trenucima dok je njena kćerka spavala u kolicima. Izvorni primjerak “Harija Potera i kamena mudrosti” otkucala je 1995. godine na pisaćoj mašini, ali to nije bio kraj njenih muka. Knjigu je odbilo da štampa 12 izdavačkih kuća, a odbila bi je i trinaesta - “Blumsberi”, da njen direktor nije svojoj osmogodišnjoj kćerki rekao da pročita prvi odlomak. Ona je, pročitavši u dahu, odmah zatražila ostatak. Prvo izdanje štampano je u samo hiljadu primjeraka, a tokom sljedeće 24 godine “Hari Poter” je oborio gotovo svaki rekord koji se može zamisliti i postao najprodavaniji književni serijal ikad napisan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana