Japanski konzorcijum preuzeo kompaniju Tošiba za 12,68 milijardi evra

Tanjug
Japanski konzorcijum preuzeo kompaniju Tošiba za 12,68 milijardi evra

TOKIO - Japanski konzorcijum koji predvodi grupa JIP saopštio je danas da je kompanija Tošiba prihvatila njegovu ponudu za preuzimanje, vrijednu dva biliona japanskih jena, odnosno oko 12,68 milijardi evra.

Kako prenosi portal Kjodo njuz, pomenuti konzorcijum je 8. avgusta objavio ponudu za otkup po cijeni od 4.620 japanskih jena, odnosno oko 29,3 evra po akciji i uspeo da prikupi 78,65 odsto akcija Tošibe.

Upravni odbor Tošibe je preporučio akcionarima da prihvate ponudu. U početku je oklevao da to učini, rekavši da je ponuda niska, ali nedostatak drugih konkurentnih ponuda i pogoršanje poslovnog okruženja su ubedili Tošibu da se zadovolji relativno niskom premijom

. "Veoma smo zahvalni mnogim našim akcionarima što su razumeli poziciju kompanije po ovom pitanju", rekao je predsjednik Tošibe Taro Šimada, dodavši da preuzimanje predstavlja "veliki korak ka novoj budućnosti" Tošiba će biti izbrisana sa berze na kojoj je bila prisutna od 1949. godine.

Kompanija Tošiba osnovana je 1875. godine. Počela je kao proizvođač elektronike i postepeno se proširila na nove poslove kao što su energetska infrastruktura i obnovljivi izvori energije, podseća japanska agencija Kjodo njuz.

Tošiba ima oko 100.000 zaposlenih i u fiskalnoj 2022. godini je zabeležila prihod od 3,3 biliona japanskih jena, navodi se na veb stranici kompanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana