Izložba “Put pravih vrednosti” od 14. aprila o istorijatu olimpijskog pokreta

Srna
Foto: Vikipedija

BEOGRAD- Izložba “Put pravih vrednosti” o istorijatu olimpijskog pokreta i njegovom značaju od Kraljevine Srbije do danas, uz osvrt na društveni kontekst i prilike, biće otvorena 14. aprila u galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) u Beogradu.

Postavka autora Nataša Janković i Marija Pavlović sastoji se od tri cjeline, saopšteno je iz SANU.

Prvi dio obuhvata prikaz ideje olimpizma od vremena francuskog pedagoga i istoričara Pjera de Kubertana, osnivača modernih Olimpijskih igara.

Posjetioci će moći da saznaju zanimljive priče o počecima modernih Olimpijskih igara(1896), kao i o olimpijskim simbolima.

U drugom dijelu hronološki je predstavljeno učešće domaćih sportista na letnjim Olimpijskim igrama u periodu od preko jednog vijeka (1912-2016).

Izloženi su i najznačajniji eksponati iz fundusa Olimpijskog muzeja, od osnivanja Srpskog olimpijskog kluba (1910), prvog učešća na petim Olimpijskim igrama u Stokholmu, prve osvojene medalje u Parizu(1924) do posljednjih uspjeha domaćih olimpijaca u Rio de Žaneiru.

Pristup bogatoj multimedijalnoj kolekciji omogućiće posjetiocima i da pogledaju kratke filmove koji se odnose na istoriju olimpizma u Srbiji, nezaboravne momente Igara i drugog.

Posljednja cjelina posvećena je arhitektonskom sportskom nasljeđu Beograda i nju čine rijetke fotografije, kao i arhitektonski planovi sportskog nasljeđa prijestonice 19. i 20. vijeka.

Razvoj arhitekture sportskih objekata u Beogradu tokom dva vijeka imao je svoje uspone i padove, a u okviru postavke posebno je izdvojen period između dva svjetska rata, koji se smatra zlatnim dobom izgradnje sportskih objekata.

Organizator izložbe je Olimpijski komitet Srbije – Olimpijski muzej, a zainteresovani će moći da je posjete do 30. maja.

Prisustvo će biti omogućeno ograničenom broju lica, a sve u skladu sa kapacitetom prostora, epidemiološkim preporukama i ograničenjima, saopšteno je na sajtu SANU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana