Iz NASA objašnjavaju zašto su odabrali krater Jezero na Marsu

GS
Iz NASA objašnjavaju zašto su odabrali krater Jezero na Marsu

PASADENA - Kejti Stak Morgan, zamenica direktora NASA projekta Mars 2020. i glavni geolog na ovom projektu, koja je imala jednu od ključnih uloga u izboru lokacije sletanja rovera "Persiverans" na Mars, izjavila je da joj je bilo jako drago kada su joj kolege javile da su deca u Jezeru pratila poletanje rakete koja će rover odvesti na krater Jezero na Marsu.

Na pitanje banjalučkih "Nezavisnih novina" zašto je NASA odabrala baš taj krater za svoju misiju na Mars 2020, ona je rekla da je krater Jezero nekada davno u istoriji Marsa bio jezero.

"Na Jezeru se nalaze neke od najočuvanijih delti na celom Marsu. Verujemo da tu postoji čitav niz minerala, a to nam je bitno za astrobiologiju, odnosno pronalazak tragova života na Marsu", rekla je ona.

Osim toga, kako je istakla, na Jezeru se veruje da postoje neki od najstarijih kamenja na planeti, što će pomoći NASA da ispita poreklo i rani razvoj Marsa, ali i celog Solarnog sistema.

Kako je naglasila, najuzbudljiviji deo misije će uslediti tek za nekoliko godina, kada NASA planira da lansira raketu na Mars, koja će uzorke koje će "Persiverans" prikupiti, vratiti sa Marsa na Zemlju.

Tek tada se definitivno može reći, kada se uzorci pregledaju i detaljno prouče, da li je na Marsu postojao život.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana