Istoričar Salih Selimović: Aja Sofija je simbol dve kulture, Erdogan napravio teško popravljivu štetu

Srna
Istoričar Salih Selimović: Aja Sofija je simbol dve kulture, Erdogan napravio teško popravljivu štetu

BEOGRAD - Istoričar Salih Selimović izjavio je za Srnu da je komična euforija Bošnjaka u BiH i, uopšte, na ovim prostorima zbog postavljenja za glavnog imama Aja Sofije potomka iseljenih muslimana u Tursku jer u toj državi nema Bošnjaka, već samo Turaka, a potomci muslimana sa ovih prostora su morali da se asimiluju.

- Potomci naših muslimana moraju da imaju turska imena i prezimena. Na svom maternjem jeziku nemaju ništa. Mogu da ga koriste samo u kući i međusobnoj komunikaciji ako ga nisu zaboravili. Taj imam Feruh Muštuer nije nikakav Bošnjak, već Turčin, a druga je stvar što su mu, ako su mu, preci poreklom iz BiH pre četiri do pet generacija - rekao je Selimović.

On je ukazao da ima imama koji iz Turske dolaze u islamske centre i u neke škole po BiH, Staroj Raškoj i Crnoj Gori i koji "govore dobro naš jezik".

- Prisutan je proces reosmanizacije i arabizacije nekih naših muslimanskih sredina -  upozorio je Selimović.

On smatra da je predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan, pretvaranjem Aja Sofije u džamiju, napravio teško popravljivu štetu i Turcima kao narodu, i Turskoj kao jednoj staroj i respektabilnoj državi.

- Aja Sofija je simbol dvije kulture, dvije civilizacije koje su čovečanstvu dale ogroman civilizacijski doprinos. To bi moglo da bude valorizovano kao velika svetska baština samo ukoliko je ta velelepna građevina sa izvanrednim enterijerom i dalje muzej. Ona bi morala biti otvorena i dostupna svim građanima svijeta, i kao turistima, i kao istraživačima - rekao je Selimović.

On je naglasio da je prije nekoliko godina i sam posjetio Aja Sofiju i da je tada primijetio da se mnogi turisti pomole Bogu, jedni kao muslimani, a drugi kao hrišćani.

- Prema mom mišljenju, nije postojao nikakav važan razlog da se tom izvanrednom spomeniku vrati vjerski status - rekao je Selimović.
On je uvjeren da je predsjednik Turske to uradio iz političkih razloga i takozvanog dnevnog pragmatizma jer je njegov autoritet državnika u krizi zbog neuspjeha u unutrašnjoj i spoljnoj politici.

- Ratovi koje Erdogan vodi u Siriji i Libiji, kao i nesposobnost u rješavanju problema Kurda, ozbiljno su uzdrmali njegov položaj. Ovim nerazumnim potezom misli da pridobije flotantnu narodnu masu, koja je u većini spremna da mu oprosti kada je u pitanju islam. Siguran sam da će ta njegova odluka na duže staze Turskoj doneti veliku i višestruku štetu - naglasio je Selimović.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan potpisao je 10. jula ukaz o pretvaranju Aja Sofije u džamiju, čime je ukinuta odluka turskih vlasti iz 1934. godine da se ova pravoslavna svetinja iz šestog vijeka pretvori u muzej.

Prva molitva biće obavljena u petak, 24. jula, a za prvog imama imenovan je Feruh Muštuer, koji je rođen 1971. godine u turskom gradu Kutahja, ali koji ističe svoje porijeklo iz BiH i, prema navodima medija, "često posjećuje svoju istorijsku domovinu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana