Invazija uništivača ječma: Krugovi u žitu ogromna šteta za proizvođače

GS
Foto: Tviter

Britanski poljoprivrednici koji gaje pšenicu i ječam žale se da su ove godine na još većoj šteti nego inače zbog pojave „vanzemaljskih“ krugova u žitu.

Površina pod žitaricama veća od 40 fudbalskih terena uništena je od 2018. godine do danas zbog pojave takozvanih krugova u žitu, koji se posljednjih godina sve češće mogu vidjeti u Engleskoj.

Poljoprivrednici su, u posljednjih pet godina (počev od 2018. i zaključno sa 2022. godinom), imali štetu od 30.000 funti (oko 33.600 evra), to jest toliko su mogli da imaju prihoda od žitarica sa površina na kojima su „iscrtana“ 92 kruga različitih veličina.

Pšenica i ječam koji su tokom tog perioda uništeni zbog ovog fenomena, mogli su da se iskoriste za 300.000 vekni hljeba, a sjemenke iz spljoštenih stabljika repice moglo je da proizvede 600 litara ulja.

Krugovi u žitu su ove godine bili pod posebnom pažnjom zbog povećanog interesovanja za uspješnost žetve u vrijeme globalne krize hrane.

Cijene žitarica su porasle otkako je u februaru izbio sukob između Rusije i Ukrajine, jer su ove zemlje najveći snabdjevači na svjetskom nivou.

Cijena po toni pšenice na londonskom tržištu skočila je 30 odsto u odnosu na prošlu godinu, dok je cijena ječma porasla gotovo 40 odsto, što je krugove u žitu učinilo znatno štetnijim po novčanike proizvođača.

„Zbrisali su svu pšenicu, oko tri ili četiri tone“, rekao je Džordž Hosford, poljoprivrednik u Sjevernom Dorsetu.

Hosford je 18. jula 2021. godine otkrio da je krug u žitu stvoren preko noći na jednom od njegovih polja i da je prečnika 70 metara.

„Naravno, ne vjerujem u glupost da su to uradili vanzemaljci. Smiješno je što su se slike kruga pojavile na internetu za nekoliko sati“, rekao je Hosford novinarima Gardijana.

„Ipak, krug je na izuzetno udaljenoj poziciji. To se nije moglo nadgledati nigdje osim sa malog dijela parcele koja pripada mom komšiji koji mi je na to i ukazao“, objasnio je Hosford.

Prema njegovim riječima, ljudi koji iscrtavaju krugove u žitu koriste daske, užad i merdevine kako bi sravnili sa zemljom dijelove polja sa usjevima.

„Obično biraju pšenicu, jer je fina i uspravna. S druge strane, ječam se mnogo naginje, tako da šare u polju ne izgledaju tako uredno“, navodi Hosford.

Ovaj poljoprivrednik procjenjuje da je zbog krugova u njegovom žitnom polju na šteti oko 1.000 funti, prenosi B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana