I u 19. vijeku se „sekstovalo“, samo malo teže

GS
Foto: RTS

Praksa „sekstinga“ – slanja eksplicitnih fotografija i poruka – postala je rasprostranjenija tek posljednjih decenija, ponajviše zbog pojave pametnih telefona.

Samo jedan „škljoc“ kamere je danas dovoljan. Vjerovali ili ne, „seksting“ je bio moguć i mnogo ranije, a američku slikarku iz 19. vijeka Saru Gudridž mnogi smatraju tvorcem prvog „seksta“.

Imajući u vidu period u kom je živjela, slika njenih nagih grudi bila je nešto izuzetno neuobičajeno (čak i skandalozno), posebno što je Sara Gudridž naslikala sopstvene grudi u vrijeme kada su većinu aktova slikali muškarci.

Slika je minijaturni akvarel naslikan na slonovači i u prvom planu su njene grudi oko kojih se nalazi bijela tkanina radi ljepšeg estetskog utiska, ali i da na neki način sav fokus usmjeri na njih.

Grudi na slici mogle da bi da pripadaju bilo kojoj ženi da nema jedne specifičnosti – biljega na lijevoj dojci.

Umjetnost ili „seksting”? – Oboje

Najmlađa od šestoro djece, Gudridžova je bila veoma talentovana i najvećim dijelom samouka, a postala je veoma istaknuta umjetnica i slikarka minijatura i portreta.

Zbog siromaštva nije mogla da dođe do papira na kom bi slikala, pa je svoje prve radove pravila na kori od drveta. Poslije tridesete godine preselila se u gradić Templton u Boston kod svoje sestre Elajze, gde je počela i da dobija formalno obrazovanje u slikarstvu.

Kasnije se specijalizovala za slikanje minijatura na slonovači, a njeni radovi su izlagani u Bostonu i Vašingtonu. Radila je portrete istaknutih ličnosti i bogatih klijenata, poput političara Danijela Vebstera i kolege slikara Gilberta Stjuarta.

Gudridžova je svoju najpoznatiju sliku napravila kada je imala 40 godina. Beauty Revealed (Otkrivena lepota) je još jedna minijatura – 6,7 cm sa 8 cm. Male dimenzije ne čine je nimalo manje šokantnom za ono vrijeme.

Senzualni autoportret grudi naslikala je za Danijela Vebstera, nakon smrti njegove prve supruge.

Vebster je bio američki diplomata i veoma uticajna ličnost, kao i njen bliski prijatelj i navodni ljubavnik.

Istoričari umjetnosti špekulišu da je slikarka namijenila portret svojih grudi kao način udvaranja Vebsteru i poziv za brak. Plan, međutim, nije uspio: Vebster se oženio mlađom i bogatijom ženom, prenosi RTS.

Od „samo za Vebsterove oči” do muzeja Metropoliten

Poslije Vebsterove smrti, Beauty Revealed ostala je još dugo u privatnoj porodičnoj kolekciji zajedno sa još jednim autoportretom koji mu je Gudridžova poslala. Njegovi potomci smatrali su da su Vebster i Gudridžova bili tajno vjereni.

Sliku je 1981. godine na aukciji „Kristija” kupila njujorška galerija „Aleksander”, ali je iste godine prodala kolekcionarima Gloriji i Ričardu Manej.

Par je uvrstio sliku u izložbu minijatura „Tokens of Affection: The Portrait Miniature in America” 1991. godine u muzeju Metropoliten, kao i u Vašingtonu i Čikagu.

Zajedno sa još nekoliko stotina umetničkih djela, slika je donirana „Metu” 2006. godine u čijem se vlasništvu i danas nalazi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana