I nerođene bebe u majčinim stomacima „slažu face“ kada probaju kelj

GS
Foto: Fetal and neonatal research lab

Prva studija koja je proučavala izraze lica fetusa na različite ukuse pokazala je da nerođene bebe dva puta češće imaju formiraju grimase na svom licu kada probaju kelj u odnosu na šargarepu.

Ukoliko vam ukus kelja ne prija i tjera vas da „složite facu“ između gađenja i plača, niste jedini. Istraživači su primijetili da fetusi takođe prave plačni izgled lica kada osjete ovo zeleno povrće.

Dok su prethodna istraživanja pokazala da se naši ukus možda razvija i pre rođenja i da na njega može da utiče majčina ishrana, nova studija pokušala je da zaviri i direktno posmatra reakcije nerođenih beba na različite ukuse.

„Dosadašnja istraživanja su posmatrala šta se dešava poslije rođenja i smislu koje ukuse novorođenčad preferiraju, ali vidjeti izraze lica fetusa kada dolaze u kontakt sa gorkim i drugim ukusima je nešto potpuno novo“, kaže profesorka Nađa Rajsland sa Univerziteta Duram.

U studiji objavljenoj u časopisu Psychological Science, naučni tim je naveo da su arome od majčine ishrane prisutne u plodovoj vodi. Centri za ukus mogu da otkriju hemikalije koje daju ukus već poslije 14 nedelja od začeća, dok molekule mirisa fetusi mogu da osjete poslije 24 nedjelje.

Da bi ispitali da li fetusi mogu da razlikuju različite ukuse, tim je ultrazvukom snimao 70 trudnica između 18 i 40 godina starosti, koje su bile podijeljene u dvije grupe.

Trudnice u jednoj grupi su uzimale kapsulu sa keljom u prahu 20 minuta prije ultrazvuka, a one u drugoj grupi su dobijale kapsulu sa šargarepom u prahu. Sve trudnice su u periodu trudnoće imale sličnu ishranu i unos povrća.

Sve žene u studiji nisu jele ništa sat vremena prije obavljanja ultrazvuka.

Tim naučnika je nakon pregleda obavljao analizu svakog snimljenog kadra i posmatrao izraze lica fetusa, uključujući i kombinacije grimasa koje su izgledale kao plač ili smijanje.

Napravljeno je više od 180 ultrazvučnih snimaka na 99 fetusa, koji su skenirani u 32. i 36. nedjelji trudnoće.

Plačni izrazi lica bili su dva puta češći kada su majke konzumirale kapsule sa keljom u poređenju sa fetusima čije su majke uzimale kapsule sa šargarepom ili nisu uopšte uzimale kapsule.

U slučaju kapsula sa ukusom šargarepe, lica nerođenih beba su često dobijala izraz osmjehivanja, prenosi RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana