Harvardski univerzitet najbogatiji na svijetu

GS
Foto: Ilustracija

NjUJORK - Harvardski univerzitet, već najbogatiji na svijetu, saopštio je da je u fiskalnoj godini koja je završena u junu ostvario dobit od 34 posto i tako povećao svoje bogatstvo na 53,2 milijarde dolara, preneli su američki mediji.

Univerzitet je povećanje dobiti, koje su njegovi zvaničnici ocenili kao izvanredan, ostvario ulaganjima u privatni i javni sektor.

Glavni menadžer za investicije i izvršni direktor Harvard Menadžment Kompani (HMC), N. P. Narvekar, rekao je da bi ovogodišnja dobit bila dosta veća da je Univerzitet investirao u rizičnije poslove.

On je, međutim, napomenuo da takav rezultat nije moguće ostvarivati svake godine.

Narvekar je u godišnjem finansijskom izveštaju Univerziteta naveo da je Harvard poslednjih godina rizikovao mnogo manje od drugih fakulteta.

"Drugim rečima, s obzirom na kretanja na tržištu u prošloj godini, značajno veći nivo rizika dramatično bi povećao zaradu HMC-a", rekao je Narvekar.

Tako je, na primjer, MIT (Masačusets Institjut of Tehnolodži) u ovoj fiskalnoj godini ostvario dobit od 56 odsto, povećavši svoje bogatstvo na 27,4 milijarde dolara, a Braun Univerzitet sa 52 posto dobiti na 6,9 milijardi dolara.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana