Gugl maps počinje da usmjerava vozila na ekološke rute

Tanjug
Foto: Ilustracija

VAŠINGTON- Guglova aplikacija Maps počeće, u okviru borbe protiv klimatskih promjena, da usmjerava vozače duž ruta za koje se procjenjuje da stvaraju najniže emisije ugenika na osnovu saobraćaja, kosina i drugih faktora, saopštila je ta kompanija.

U saopštenju se navodi da će ta funkcija biti pokrenuta tokom ove godine u Sjedinjenim Američkim Državama, a zatim i u drugim zemljama, u okviru opredjeljenja kompanije da svojim uslugama pomogne u borbi protiv klimatskih promjena.

“Za otprilike polovinu ruta smo u mogućnosti da pronađemo ekološki prihvatljiviju opciju s minimalnim ili nikakvim vremenskim troškovima”, rekao je direktor proizvodnje Rasel Diker, prenosi Rojters.

Gugl navodi da relativne procjene emisija donosi ispitivanjem različitih tipova vozila i puteva, oslanjajući se na podatke američke Nacionalne laboratorija za obnovljivu energiju (NLOE).

Podaci o putu dolaze iz automobila sa Street Viewom, kao i iz vazduha i satelitskih snimaka.

Voditelj NLOE-ove grupe za mobilnost Džef Gonder, rekao je da je sa laboratorijom, koja je razvila alat poznat kao FastE za procjenu potrošnje energije vozila, postigao dogovor ovog mjeseca kako bi od Gugla dobio sredstva i proučio tačnost svojih procjena.

Gugl maps će od juna početi da upućuje vozače da putuju kroz zone s niskim emisijama, u kojima su neka vozila zabranjena u Njemačkoj, Francuskoj, Holandiji, Španiji i Velikoj Britaniji.

U narednim mjesecima korisnici aplikacije Maps moći će da upoređuju prevoz automobilom, biciklom, javnim prevozom i drugim vidovima prevoza na jednom mjestu, umesto da samo biraju između različitih puteva.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana