"Fuchs 6x6" - njemačka ratoborna lisica

Goran Ajder
"Fuchs 6x6" - njemačka ratoborna lisica

Nijemci konstantno pokazuju svoju posvećenost vraćanju mračnoj istoriji, u kojoj su pravili nevjerovatne stvari, a to se odnosilo najviše na gradnju i proizvodnju oružja.

Njemačko oružje bilo je moćno i prestižno. Dovoljno je reći da su prvi imali superpodmornice u toku Drugog svjetskog rata. Ono je najveći uspjeh imalo tokom Drugog svjetskog rata, jednostavno je bilo toliko moćno da su ostale zemlje, tj. savezničke snage, imale veliki problem da odgovore na njemačko moćno oružje, automate, tenkove, avione, brodove, podmornice i slično.

Tehnološki Nijemci su težili za nečim što bi bilo makar korak ispred svih, što su i uspjeli.

Toliko su napredovali da su za vrijeme Drugog svjetskog rata izgradili neke vojne projekte koji su i dan-danas misteriozni, kao npr. leteći tanjir ili NLO - nepoznati leteći objekat, a mnogi njemački naučnici nakon završetka Drugog svjetskog rata prešli su na stranu saveznika, kao što je to bio slučaj sa njemačkim fizičarom, koji je, može se reći, bio najzaslužniji za odlazak Amerikanaca na Mjesec.

Najviše su stručnjaci prelazili kod Amerikanaca, dok su Sovjeti uzimali i proučavali njemačko oružje. Njemačka u modernom poslijeratnom vremenu pokušava da vrati staru slavu proizvodnje moćnog oružja i, iako se to toliko ne primjećuje u javnosti, dobrim dijelom uspijeva.

Dovoljno je reći da Njemačka uveliko razgovara sa Amerikancima o gašenju američkih baza u Njemačkoj, koje su izgrađene poslije Drugog svjetskog rata. To dovoljno govori kako je ipak za kratko vrijeme iz pepela i pod kontrolom savezničkih zemalja Njemačka uspjela da vrati svoju samostalnost.

Od osamdesetih godina do danas proizvodnja kvalitetnog oružja kod Nijemaca sve je bolja i kvalitetnija. Tu se mogu svrstati tenk "leopard", borbeni avion "tornado" i "evrofajter", "BVP Boxer", naravno tu je i tako reći lakše oružje, u smislu automatskog oružja, pištolja, itd. Neko je napravljeno u kooperacija sa drugim zemljama, ali najveću ulogu imala je Njemačka.

Tako je bilo i sa "Fuchs" borbenim vozilom pješadije. Osamdesetih godina Ministarstvo odbrane Njemačke upućuje inicijativu za pokretanje izrade potpuno novog borbenog vozila pješadije, koje će biti spremno za sve zadatke i nove uloge.

Nakon što je odobrena Nijemci prave borbeno vozilo pješadije pod nazivom "Fuchs", koje će u budućnosti biti višenamjensko oklopno vozilo. Na početku gradnje Nijemci su osmislili cijelu porodicu ovih oklopnjaka u konfiguraciji 8x8, 6x6 i 4x4, koji bi bili namijenjeni svemu - od izviđanja, transporta vojnika pa sve do borbene varijante.

Prvo serijsko vozilo "Fuchs" Njemačkoj je isporučeno 1979. godine. Ono je moglo da služi za transport vojnika, dostavu oružja na frontu, za elektronsko ratovanje, kao izviđačka i najjača borbena varijanta. Do sad su izrađene oko 32 varijante ovog moćnog oklopnjaka. Pored njemačke vojske, koja posjeduje više od 1.000 komada ovih vozila, najviše vozila "Fuchs" posjeduje američka vojska pod nazivom "M 93 Fox".

Nakon Sjedinjenih Američkih Država tu se nalaze Velika Britanija, Saudijska Arabija, Holandija, Venecuela, UAE, itd. Koliko je kvalitetno i pouzdano borbeno vozilo pješadije "Fuchs" govori i njegova upotreba širom svijeta.

Tako je bilo i na prostorima bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije tokom rata devedesetih godina. Borbena vozila "Fuchs" bila su u službi mirovnih misija KFOR-a, u Avganistanu, kao i tokom rata u Zalivu.

Vozilo je opremljeno za najteže zadatke i izazove - posjeduje amfibijsku, kao i NBHZ nuklearno-biološko-hemijsku zaštitu. Posjeduje dva četvorokraka propelera smještena na zadnjem dijelu, koji omogućavaju vozilu brzinu u vodi do 10,5 km/č. Na njemačkom vozilu zadnja modernizacija urađena je 2001. godine. Nijemci su modernizaciju nazvali "Fuchs 2", dok su Amerikanci planirali modernizaciju 2007. godine.

Modernizovani "Fuchs" je namijenjen za transport vojnika, izviđanje, elektronsko ratovanje, komandno mjesto i borbu, a pokretljivost mu je izuzetna. "Fuchs" pokreće dizel motor OM 402A sa 320 KS, koji omogućuje ovom vozilu maksimalnu brzinu od 105 km/č, dometa do 800 km, najnoviji motor ima 428 KS.

Oklop na "Fuchs" vozilu je od zavarenih čeličnih ploča, koje štite posadu od krhotina projektila i dijelova pješadijskog oružja manjeg kalibra. Na prednjem dijelu ugrađeno je neprobojno veliko staklo, što je neobično za ovakva vozila, ima i dodatnu zaštitu u vidu čelične ploče preko neprobojnog stakla.

"Fuchs KRK" ima bolju zaštitu od prethodnih verzija oklopa, s prednje strane ima zaštitu od kalibra 12,7 mm, na njega se može ugraditi i pasivni oklop MEXAS, čim BVP postaje otporan na vatru teškog mitraljeza kalibra 14,5 mm, španela i minobacačkih projektila koji bi eksplodirali u blizini vozila, kao i od protivvtenkovskih mina težine do sedam kg.

Tehničke karakteristike: posada četiri člana, dužina 7,33 m, širina 2,98 m, visina 2,37 m, težina 18,3 tone, naoružanje: mogućnost top kalibra 20 mm, tri mitraljeza MG3 i protivtenkovski vođeni projektili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana