Fotograf Tajana Dedić-Starović o modnoj fotografiji: Najviše volim otkačene fotografije koje nose snažnu priču i poruku

Aleksandra Madžar
Fotograf Tajana Dedić-Starović o modnoj fotografiji: Najviše volim otkačene fotografije koje nose snažnu priču i poruku

Kada kažete Tajana Dedić – Starović, mislite na fotografiju, jer ova talentovana djevojka iz Banjaluke već devet godina sa javnosti dijeli svoj kreativni izraz viđen njenim očima i mislima kroz objektiv.

 Tajana istražuje  ženstvenost i seksualnost, ali i svakodnevne situacije i dnevne rutine predstavljene na sve moguće i nemoguće načine. Oblasti fotografije  u kojima djeluje i trudi se da u njima ostavi svoj maksimu su modna, portretna i boudoir fotografija. Nije joj problem istraživanje sopstvenih i tuđih dubina svijesti i nesvijesti. U slobodno vrijeme, volontira kao kreativni direktor u alternativnoj galeriji Art klub prostor i vlasnica je diplome filozofskog fakulteta, smjera psihologija. Tajana je do sada imala nekoliko grupnih izložbi u Los    Anđelesu,  Njujorku,  Beogradu, Sarajevu, a njeni radovi su objavljivani i u mnogim svjetskim i ponekim domaćim onlajn i štampanim umjetničkim i modnim magazinima.

S obzirom na to da je Tajana sarađivala sa mnogim domaćim i stranim modnim brendovima i dizajnerima, među kojima su  Imaginarium Studio  i Treehana iz Banjaluke, dizajneri Slađana Grujić i Marko Fehet, takođe iz Banjaluke, Nike, Adidas, Blumma handmade bikini iz Španije, Lolonjilbo handmade bikini iz  Bugarske, ovaj put sa njom smo razgovarali o modnoj fotografiji i njenim iskustvima.

* GLAS: Kada bi morala da biraš najdraži izraz modne fotografije, koji bi to bio i zbog čega – ono fotografisanje koje samo predstavlja odjeću, editorijali koje uvijek veže jedinstvena priča ili ekstravagantne fotografije visoke mode?

TAJANA: To su definitivno editorijali pomešani sa nekakvom ekstravagancijom. Najviše volim otkačene fotografije i editorijale koji nose snažnu priču i poruku. Estetski me zadovoljava samo kada je nešto izokrenuto, izobličeno, da vrišti i izlazi iz okvira. Nisam ljubitelj klasične visoke mode, draže su mi alternative i manji brendovi ili zanimljivi afirmisani brendovi, jer je tu prava sloboda.

* GLAS: Koji su ti do sada bili najveći izazovi kada je u pitanju modna fotografija?

TAJANA: Najteže je pomiriti očekivanja klijenta i sopstvene želje.  Postoje klijenti koji me pozovu upravo jer žele moju viziju i moju estetiku i oni mi tada daju svu slobodu da kreiram editorijal onako kako želim, naravno, uz prethodne dogovore i konsultacije sa njima. Postoje oni koji su malo stroži i vole da nadgledaju proces, ali uglavnom na kraju sve bude u redu. Postoje i oni koji misle da su oni kompetentni za art direkciju i da je moje da samo “okinem” - sa takvima više ne sarađujem. Svi ostali izazovi se manje ili više reše u hodu.

* GLAS: Šta ti je najbitnije u saradnji sa modelima u svakom slučaju, ne samo u ovom?

TAJANA: Generalno u radu sa modelima je najbitnija komunikacija, otvorenost, preciznost kada se radi o očekivanjama i beneficijama sa obe strane te opuštenost. Preferiram da radim sa “svojim” modelima, odnosno sa ljudima sa kojima sam već uigrana. Ali često se desi da na setu radim sa nepoznatim modelom i onda je jako važno da za kratko vreme model stekne poverenje u mene. Mislim da ovo važi i za profesionalne modele i one koji tek počinju ili to rade iz hobija.

* GLAS: Svijet mode se izuzetno brzo mijenja, a konzumenti sve brže postaju zasićeni novim sadržajima, vjerujem da je očekivano da i modne fotografije izlaze iz definisanih okvira?

TAJANA: Da, naravno, modna fotografija odavno izlazi iz okvira – ili je to upravo njen okvir, nisam sigurna. Danas se sve brzo menja i ljudi su usled društvenih mreža postali mnogo osetljiviji na vizuelni sadržaj i bolje i brže shvataju šta se tu dešava, šta im je lepo, šta ružno, a šta neočekivano. Istina je da je već sve viđeno. A više nije dovoljno i da se to već viđeno upakuje drugačije, jer smo i tu već sve videli. Tako da mislim da će  sve teže biti originalan, ali da je svakako sigurniji put truditi se izlaziti iz okvira, nego ostajati u nekim zastarelim vidovima izražavanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana