Fitnes-instruktorka Lidija Ljubičić: Vježbajte tri puta sedmično i ubrzo će biti rezultata

Lidija Ljubičić
Fitnes-instruktorka Lidija Ljubičić: Vježbajte tri puta sedmično i ubrzo će biti rezultata

Masne naslage na butinama i opušteni mišići noćna su mora mnogih žena. Ukoliko želite da oblikujete butine i zadnjicu, a nemate vremena za odlazak u teretanu, gotovo isti efekat možete postići kod kuće uz redovno vježbanje i naravno pravilnu ishranu.

Savjetuje i u ovom broju "Glasovog" dodatka profesorka fizičkog vaspitanja i sporta i fitnes-instruktorka Lidija Ljubičić i napominje da se vježbe izvode na strunjači i da vam nisu potrebni  dodatno nikakvi rekviziti.

- Ovaj put vam donosimo 10-minutni trening za zatezanje zadnjice i nogu. Pogledajte vježbe, radite ih tri puta sedmično i  ubrzo ćete primijetiti rezultate - ističe Lidija.

Ove vježbe oblikovanja fokusirane su na mišiće donjeg dijela tijela i pomoći će vam da učvrstite i oblikujete mišiće donjeg dijela tijela.

- Idealno je vježbati mišiće zadnjice a istovremeno jačati i mišiće donjeg dijela leđa i stomaka. Ako imate probleme sa celulitom na nogama i zadnjici, treba da dodate i ručne masaže esencijalnim uljima koja izvlače višak vode i nagomilane naslage u međućelijskom  prostoru potkožnog sala, uz detoksikaciju biljnim čajevima. Pokušajte da što više izbacite previše slanog i slatkog iz jelovnika. Ono što je najvažnije u borbi protiv celulita je da unosite dovoljne količine vode - kazala je Lidija.

 Pravilna ishrana podrazumijeva unos raznovrsnih namirnica, ali isto tako je važno i vrijeme kada se one unose. Ove namirnice utiču na nivo energije, nivo šećera u krvi pa i na raspoloženje. 

 

• Najbolje vrijeme za unos ugljenih hidrata je ujutru. Oni obezbjeđuju dovoljno energije tokom dana i velika je vjerovatnoća da ćete ih tokom svojih dnevnih aktivnosti potrošiti.

• Tokom dana obroci treba da budu bazirani na proteinima i zdravim mastima, kao i na vlaknima i vitaminima.

• Veče je najbolje vrijeme za proteine, koji će vratiti energiju mišićima koji su se trošili tokom dana.


 
- Ne treba zanemariti ni adekvatnu kombinaciju namirnica. Tako recimo proste ugljene hidrate ne treba kombinovati sa mastima, a hranu bogatu skrobom sa dodatnim prostim šećerima jer je takva kombinacija dobra samo za formiranje masnih naslaga. Uz obrok bogat proteinima, ne treba da ide još proteina – bolji izbor je neka salata - dodaje Lidija.

 Nepravilna kombinacija sastojaka, kako kaže ona, može da izazove tromost, pospanost, osjećaj nadutosti, pravilna ishrana omogućava duži osećaj sitosti, raznovrsnost hranjivih sastojaka i više energije. 

- Mnoga istraživanja su pokazala da se gojaznost može dovesti u vezu i sa slabijim imunim sistemom. Takođe, hrana bogata mastima smanjuje otpornost organizma na viruse i bakterije. Hrana bogata proteinima utiče na izgradnju svih ćelija u organizmu, pa tako i imunih ćelija. Raznovrsni vitamini i minerali podstiču rad našeg organizma, a njih tijelo dobija kroz zdravu ishranu, najviše kroz voće i povrće. Njihovi višak ili manjak mogu imati loše posljedice po zdravlje. Zato treba napraviti balans - zaključila je Lidija.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana