Fitnes-instruktorka Lidija Ljubičić: Vježbajte kod kuće i pokažite dobar primjer djeci

Lidija Ljubičić
Fitnes-instruktorka Lidija Ljubičić: Vježbajte kod kuće i pokažite dobar primjer djeci

U današnjem svijetu često nemamo vremena za vježbanje.

Ponekad je nemoguće pronaći vrijeme u kojem bismo se posvetili sebi i vježbanju, a kako onda još obezbijediti vrijeme u kojem će i djeca biti aktivna...

To je nešto s čime se muče svi roditelji današnjice. Naposljetku, nije to samo zbog posla, već i zbog ostalih stvari koje nam uzimaju previše vremena: pametni telefoni, tableti, video-igrice i ostala čuda tehnologije. Ali evo tajne, učinite li vježbanje zabavnim u vremenu koje je posvećeno djeci, dobićete mnogo više od zdravlja.

Počela je priču za ovaj broj "Glasovog" dodatka profesorica fizičkog vaspitanja i fitnes-instruktorka Lidija Ljubičić.

- Mnoge su prednosti redovnog vježbanja. Osim oblikovanja tijela, osigurano vam je i dobro zdravlje. Osim dobre fizičke forme, vježbanje doprinosi i dobrom mentalnom zdravlju. Vježbanjem se opuštaju endorfini, koji su glavni okidač dobrih emocija i donose samo pozitivu - kaže Lidija.

Prvi korak da u tome uspijete, dodaje ona, jeste u tome da ne shvatite vježbanje kao neki strogi režim, već da prihvatite vježbanje kao promjenu životnog stila.

- Ako djeca vide kako uživate u vježbanju, vjerujte, uživaće i oni. Pokušajte steći odličnu naviku i svakodnevno hodajte.

Ako ste zaljubljenik u trčanje i imate malo dijete, investirajte u kolica s kojima možete na trčanje voditi i svoje dijete. Ako je dijete veće, dozvolite mu da odabere kojim će vas vozilom pratiti: bicikl, tricikl, skejt ili romobil. Potražite postoje li blizu vas organizovani časovi za vježbanje mama i beba. Ne samo da ćete ostati aktivni, već ćete biti i mnogo srećniji - savjetuje Lidija

Postoje mnogi načini na koje možete vježbati kod svoje kuće.

- Primjer koji vi pokazujete je najvažniji. Ako dajete dobar primjer i djeca će ga sigurno slijediti. Stvari koje su bitne odraslima, s vremenom će postati i stvari koje su bitne djeci. Kada dijete vidi koliko cijenite redovno vježbanje veće su šanse da i ono to počne da cijeni. Nabavite neke rekvizite za vježbanje, jer uštedjeli ste ipak članarinu u teretani vježbajući kod kuće – ističe Lidija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana