Dobitnik Nobela za medicinu postigao nešto naizgled nemoguće

GS
Foto: Max Planck Institute

Nobelov komitet dodijelio je nagradu za medicinu ili fiziologiju švedskom naučniku Svanteu Pebu, saopšteno je u Stokholmu.

Kako se navodi u obrazloženju, Svante Pebo dobio je Nobelovu nagradu zbog otkrića u vezi sa genomima izumrlih hominina i evolucijom čovjeka.

„Pebo postigao nešto naizgled nemoguće“

Nobelov komitet je saopštio da je Pebo „postigao nešto naizgled nemoguće“, kada je sekvencirao prvi genom neandertalca i otkrio da se homo sapiens ukrštao sa neandertalcima.

Dokazi za njegovo otkriće prvi put su se pojavili 2010. godine, kada je Pebo pronašao metode kako da izdvoji, sekvencira i analizira drevni DNK iz kostiju neandertalca.

Zahvaljujući njegovom radu, naučnici sada mogu da uporede genome neandertalaca sa genetskim zapisima današnjeg čovjeka.

„Pebovo osnovno istraživanje dovelo je do potpuno nove naučne discipline - paleogenomike“, naveo je komitet.

Dodaje se da otkrivajući genetske razlike koje razlikuju sve žive ljude od izumrlih hominina, njegova otkrića pružaju osnovu za istraživanje onoga što nas čini jedinstvenim ljudima.

Pebo je radio kao direktor Instituta Maks Plank za evolucionu antropologiju u Lajpcigu u Njemačkoj od 1997. godine i počasni je naučni saradnik u londonskom Prirodnjačkom muzeju.

Svante Pebo je rođen u Stokholmu 1955. godine. Odbranio je doktorsku tezu 1986. godine na Univerzitetu u Upsali, a postdoktorske studije pohađao je na Univerzitetu u Cirihu i Univerzitetu Kalifornije u Berkliju.

Postao je profesor Univerziteta u Minhenu 1990. godine. Jedan je od osnivača Instituta za evolutivnu antropologiju „Maks Plank” u Lajpcigu gdje je i dalje aktivan.

Sutra će biti objavljeno ime dobitnika Nobelove nagrade za fiziku., prenosi RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana