Đaci kroz video igru učili o Marku Kraljeviću

Tanjug
Đaci kroz video igru učili o Marku Kraljeviću

BEOGRAD - Nastavnica Olgica Spasojević iz Osnovne škole “Petar Leković” iz Požege dobitnica je prve nagrade na konkursu “Magija je u rukama nastavnika”, a kao nagradu dobila je studijsko putovanje u Finsku i Estoniju.

Spasojević je nagradu dobila za osmišljenu video igru o Marku Kraljeviću u okviru onlajn nastave.

Pjesme o Marku Kraljeviću obrađene su kroz igru i projektnu nastavu.

“Svi koji radimo sa decom moramo ponekad biti pravi mađioničari. Često iz tih svojih šešira izvlačimo nove i zanimljivije načine kako da ih animiramo, da stvorimo što zanimljivije okruženja da oni lakše uče. Neki od nas to rade uz pomoć digitalnih tehnologija, nekima je dovoljna samo kreda i tabla”, rekla je Spasojević.

Na konkurs “Magija je u rukama nastavnika” prijavljeno je 700 radova iz 269 osnovnih i 114 srednjih škola.

Konkurs su organizovali NALED i organizacija za razvoj karijere i omladinskog preduzetništva “Connecting” u saradnji sa Ministarstvom prosvete, zavodom za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, Republičkim sekretarijatom za javne politike i RTS u okviru projekta javno-privatnog dijaloga koji podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

Najviše glasova publike na konkursu imao je nastavnik Jovica Plavšić iz Desete gimnazije “Mihajlo Pupin”, za projekat Volim HemiJutjub.

On je posredstvom Jutjub kanala uspio da đacima približi hemiju, da je zavole.

“Hemija je zanimljiv predmet zbog eksperimenata i primene u svakodnevnom životu. Uspevamo kroz oglede da približimo deci. Onda od lakih stvari krenemo i dođemo do težih. Bitno je samo povećati im motivaciju”, rekao je Plavšić za Tanjug.

On je naveo da se tokom epidemije virusa korona pokazalo da nastava na daljinu može uspješno da obavi i da bi u redovnim okolnostima trebalo uvesti po nedelju dana onlajn nastave tokom školske godine kada se učenici umore.

“To je idealno i u sezoni grupa kada smo imali produžetak raspusta za nedelju dana. U toj nedelji može da se organizuje onlajn nastava te kasnije časovi ne moraju da se nadoknađuju”, naveo je Plavšić.

Ministar prosvjete Mladen Šarčević rekao je da je obrazovni sistem tokom virusa korona i organizovanjem nastave na daljinu pokazao da je “žilav”.

“Za nedelju dana snimili smo nastavu na daljinu za niže i više razrede osnovne škole. Organizovali smo i nastavu na daljinu za gimnazije, za dualno obrazovanje, zatim na jezicima manjina”, naveo je Šarčević

Direktor misije USAID u Srbiji Mike de la Rosa naveo je da nastavnici kojih se rado sjećamo tokom odrastanja su oni koji su bili kreativni, izazivali đake da misle drugačije i svojom glavom, a da su takvi nastavnici koji su danas dobili nagrade

Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović istakla je da je jedan od najvažnijih ciljeva ovog konkursa afirmacije uloge i kompetencija nastavnika kao nosećih stubova u razvoju našeg društva.

“Konkurs je deo našeg napora da podržimo i istaknemo one koji primenjuju inovativan pristup nastavi kako bi pomogli učenicima da kroz praktične zadatke primenjuju stečena znanja”, navela je Jovanović.

Tokom vanrednog stanja osnovci i srednješkolci mogli su da prate nastavu na daljinu putem kanala RTS2 i RTS3 internet sajta RTS-a, putem internet platforme “RTS Planeta” i besplatne aplikacije “RTS Moja škola”.

Na konkursu “Magija je u rukama nastavnika “ nagrade je dobilo 12 nastavnika.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana