Da li je Maskovo preuzimanje “Tvitera” hir ili želja za promjenom: Kupljena sloboda bez odgovornosti

Milanka Mitrić
Da li je Maskovo preuzimanje “Tvitera” hir ili želja za promjenom: Kupljena sloboda bez odgovornosti

Nakon što je kupio akcije “Tvitera”, najbogatiji čovjek na svijetu, Ilon Mask ove sedmice kupio je cijelu kompaniju što je odmah izazvalo spekulacije o tome kakvu budućnost sprema za ovu društvenu mrežu.

Mogućnosti i ideja je mnogo, a Ilon Mask je, često prilično hirovit čovjek koji će sasvim sigurno realizovati sve ono što zamisli.

Dogovor težak 44 milijarde dolara donio je njemu dugo željenu pogodbu, radnicima neizvjesnost, a korisnicima čekanje narednog koraka i zapitanost o tome kakve (i da li) promjene slijede, te da li svijet čeka svjetlost ili mrak, jer su obje verzije moguće.

Budućnost svijeta kojeg Ilon Mask nudi često liči na utopiju, a “Tviter” je možda samo jedno tlo za igru na kojem je on najavio slobodu i ukidanje svih okova i stega koje je ova mreža imala, prema njegovom mišljenju.

-  Sloboda govora je kamen temeljac funkcionalne demokratije, a “Tviter” je digitalni gradski trg gdje se debatuje o ključnim stvarima za budućnost čovječanstva - zabilježio je Mask u jednom od svojih tvitova nakon kupovine, a najavio je stvaranje algoritama otvorenog koda, uklanjanje botova i spam sadržaj, te povećanje povjerenja među korisnicima kao i stvaranje najbolje moguće verzije “Tvitera” - prostora maksimalne slobode.

No, da li (kupljena) sloboda bez granica vodi u bolji život ove mreže, na poboljšanja i unapređenja ili totalnu entropiju virtuelnog svijeta, koja može olako da zahvati druge mreže, pokazaće njegovi budući potezi, kao što u svakoj igri biva.

Osnivač “Tvitera”, Džek Dorsi nakon prodaje rekao je kako smatra da jedan čovjek ne bi trebalo da ima toliku moć, ali da ipak vjeruje u Ilona Maska.

- Ne vjerujem bi neko trebalo da posjeduje ili vodi “Tviter”, jer “Tviter” želi da bude javno dobro na nivou protokola, a ne kompanija. Međutim, rješavajući problem Ilon je jedinstveno rješenje u koje vjerujem. Vjerujem u njegovu misiju da proširi svjetlost svijesti - naveo je Dorsi.

Komunikolog i viši asistent na banjalučkom Fakultetu političkih nauka Borislav Vukojević, komentarišući ovaj Maskov potez, naveo je da je Mask već 2017. godine pitao za cijenu “Tvitera”, ali da je to tada shvaćeno kao šala, jer je već imao određen dio dionica, pa samim tim i uticaj.

- Što se tiče njegovih motiva djelimično se može shvatiti kao hir bogataša, a manje kao želja za demokratskim promjenama. Mask navodno želi da oslobodi ovu društvenu mrežu kako bi se ponudila potpuna sloboda, ali zanemarujući činjenicu da nema potpune slobode bez odgovornosti - rekao je Vukojević za “Glas Srpske”.

Mask je već naveo neke ciljeve koji se tiču informacija, dezinformacija, slobode govora (usklađene sa zakonskim okvirima), te regulisanja brojnih stavki, a namjera mu je da od “Tvitera” napravi maksimalno otvoren virtuelni prostor.

- Tviter je bio aktivan u borbi protiv širenja dezinformacija, iako često na granici cenzure - Mask želi da prekine taj proces i potpuno otvori “Tviter”. Koliko je to dobro? Nisam siguran, bojim se da će to biti kontraproduktivno i da ćemo dobiti još manje koristi - kaže on.

No, pitanje je kako uskladiti sve različite stavove, a istovremeno zaštititi korisnike od dezinformacija, na šta podsjeća Vukojević, napominjući da su društvene mreže često bile mjesta cenzure sasvim tačnih i provjerenih stavova.

- Ne treba zanemarivati ni činjenicu da su sve društvene mreže, pa tako i “Tviter”, često cenzurisali potpuno legitimne stavove, pod izgovorom zaštite od dezinformacija. Ako pronađe dobru ravnotežu između prava i obaveza, Mask zaista može učiniti “Tviter” boljim - zaključuje Vukojević.

Stručnjak za sociologiju društvenih mreža Dalibor Petrović za RTS je komentarisao ovaj potez, osvrćući se na isplativost kupovine, na mogućnosti koje su otvorene, ali i obećanja koja bi Mask trebalo da ispuni.

- Daje sebi misiju oslobađanja “Tvitera” za različite stavove. To je probudilo i nade onih koji su na desnom polu ili onih koji veruju da bi “Tviter” trebalo da bude slobodan, da se komunikacija na njemu ne ograničava ili se to čini u najmanjoj mogućoj meri - naveo je Petrović, naglašavajući da postoje oni koji smatraju da će to samo rasplamsati govor mržnje i promovisanje terorizma na ovoj društvenoj mreži, te da je stoga teško predvidjeti kako će to sve da izgleda.

On je naveo da što se ekonomskog aspekta tiče Mask sigurno nije želio da baca novac, nego da mrežu učini komercijalnijom i podsjeća da je na nivou EU usvojen set zakona, kojima će biti regulisan sadržaj koji će biti dijeljen na društvenim mrežama, te da to može dovesti do potencijalnog sukoba “Tvitera” i regulatora, što može da stvori problem korisnicima.

- Neke društvene grupe će pohrliti na “Tviter” zbog nove slobode govora dok će druge zbog mogućeg govora mržnje i promovisanja nasilja napuštati mrežu - objasnio je on i dodao da ako “Tviter” padne pod uticaj “kulture otkazivanja”, to može značajno da utiče na njegovo poslovanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana