CNN: Kako je svijet "žrtvovao" stare u pandemiji korona virusa

Tanjug
CNN: Kako je svijet "žrtvovao" stare u pandemiji korona virusa

LONDON - CNN danas piše o tome da je svijet generalno sporo reagovaop u zaštiti starih osoba u pandemiji korona virusa, te da je praktično "žrtvovao" stare fokusirajući se na zaštitu bolnica.

Rezultat je, konstratuje američki servis vijesti, katastrofa u domovima za brigu o starima.

Prije tri mjeseca, kada je korona virus počeo da se širi zemljama Evrope, britanska vlada je naredila bolnicama da se pripreme za priliv pacijenata, ali njen savijet nekim od najugroženijih ljudi u zemlji - stanovnicima staračkih domova - bio je da je "malo vjerovatno" da će biti zaraženi.

Te smjernice će ostati na snazi tokom naredne dvije i po nedjelje, kada je broj slučajeva korona virusa u Velikoj Britaniji "eksplodirao", podsjeća CNN.

U vrijeme kada je taj savjet povučen, 13. marta i zamijenjen novim smijernicama potvrđena su bila već 594 slučaja i bilo je prekasno, konstatuje CNN.

Do 1. maja, od ukupno 33.365 potvrđenih smrtnih slučajeva u Engleskoj i Velsu, najmanje 12.526, ili 38 odsto bili su stanari staračkih domova, pokazuje posljednja procena Kancelarije za nacionalnu statistiku (ONS).

Osoblje domova i stručnjaci smatraju da barem dio krivice za najveći broj smrtnih slučajeva u Evropi snosi vladina odluka da primat u zaštiti imaju bolnice a ne ustanove za stare.

Drugi su okrivili sporo masovno testiranje, vladinu navodnu želju da se stekne "imunitet stada" (što ona negira) i neuspjeh u namjeri da dovoljno brzo naredi zatvaranje zemlje.

CNN, međutim, primjećuje da Velika Britanija nije u ovome usamljena, jer su, kako navodi, mnoge države sporo reagovale na prijetnju u ustanovama za negu starih, a posljedice su bile pogubne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana