Cijela porodica s bokserskim rukavicama

Anadolija
Cijela porodica s bokserskim rukavicama

NOVI SAD - U Novom Sadu, gradu koji su svojim uspjesima u bokserskim rukavicama proslavili braća Kačar - Slobodan i Tadija, danas se u ovoj plemenitoj vještini pronašla i stasava porodica Živković.

Četiri člana ove porodice - sedamnaestogodišnji Mihailo, desetogodišnji Vukašin, devetogodišnja Nikolina i njihova majka Milana članovi su bokserskog kluba "Vojvodina".Milana je predsjednica Saveta roditelja najuspešnijeg bokserskog kluba u Novom Sadu,

Mihailo je prije tri godine odlučio da navuče bokserske rukavice i oproba se u ovom sportu.

Njegov uzor je Slobodan Kačar, najuspješniji bokser s ovih prostora, olimpijski šampion iz Moskve 1980. godine, koji je i nastupao za BK "Vojvodina".

- Počeo sam da treniram u sedmom razredu, kada sam imao 13 godina. Želeo sam da počnem nešto da treniram i razmišljao sam koji je sport najbolji i odlučio sam se za boks. Godinu dana kasnije, na državnom prvenstvu, osvojio sam treće mesto. Na dva prvenstva Vojvodine osvajao sam treće i drugo mesto - navodi Mihailo.

Osim u ringu, niže uspjehe i u školovanju. Proglašen je za đaka generacije Osnovne škole "Đura Daničić", a sada je učenik trećeg razreda Gimnazije "Svetozar Marković". Takmičarskog duha mu ne manjka.

- U osnovnoj školi učestvovao sam na takmičenjima iz gotovo svih predmeta. Najbolje uspehe postigao sam ih biologije, hemije i geografije - kaže Mihailo.

Priznaje da pred ulazak u ring ima tremu, ali ga napusti čim se nađe na tom podijumu za borbu u rukavicama.

- Pred meč me drži uzbuđenje. Ali, sve to prođe kad uđem u ring - naglašava Mihailo.

Kako kaže, boksom se planira i dalje baviti, ali rekreativno, jer je priroritet stavio na školovanje, pa je bilo turnira s kojih je izostao zbog školskih takmičenja.

Mama Milana kaže da je prije boksa Mihailo trenirao košarku i atletiku.

- Bilo mi je strašno u početku kada mi je rekao da želi da trenira boks. Jer nikada nisam gledala boks, niti dolazila na treninge. Pred očima su mi bili krvave scene iz "Rokija". Međutim, kada sam videla kako to sve izgleda i koliko je on srećan i koliko se pronašao u ovom sportu ali i u ekipi, šta sam mogla nego da to prihvatim i da budem srećna, zato što je i on srećan. Sad shvatam da je to jedna plemenita veština - kaže majka.

Vrlo brzo je i ona postala sastavni dio kluba, jer je zbog najstarijeg sina mnogo vremena provodila gledajući treninge, ali i učestvovala u aktivnostima kluba, putovala na takmičenja... Kada je uprava kluba donijela odluku u decembru da se formira Savjet roditelja izabrana je za prvog predsjednika. I na čelu Savjeta prije nekoliko mjeseci pokrenula je inicijativu da se mladi bokseri vode u obilazak kulturnih institucija. Tako je početkom aeta organizovana poseta Istorijskom arhivu grada Novog Sada.

- Deca su upijala svaku reč tokom obilaska arhiva. Dosta su naučili o istoriji grada, ali i kluba koji predstavljaju. Nažalost, pandemija je osujetila naše planove, ali uskoro nastavljamo sa sličnim aktivnostima - navodi Milana.

Od septembra i najmlađi Vukašin i Nikolina pridružili su se treninzima, pa je sada čitava porodica uključena u boks. Vukašin, po rečima trenera, već pokazuje veliki talenat pa će biti prebačen u naprednu grupu i biti pripreman za takmičenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana