„Čelična baka“ skače padobranom i vozi kroz šumu

Srna
„Čelična baka“ skače padobranom i vozi kroz šumu

MOSKVA- Devedesetdevetogodišnja Ruskinja Marija Denisovna Koltakova, veteran Drugog svjetskog rata, bavi se ekstremnim sportovima - skače padobranom i voli brzu vožnju kroz šumu.

Nekadašnja ratna medicinska sestra sebe naziva „čeličnom bakom“ zbog karaktera koji joj je u Drugom svjetskom ratu pomogao da izdrži u najtežim okršajima, a danas joj pomaže da održi optimizam i strast prema životu.

Marija Koltakova ima 99 godina, ali se ne žali na zdravstvene probleme i spremna je da proba ekstremne oblike zabave, na koje se ne odlučuju ni mladi.

Nedavno se provozala po šumskom terenu u „bagiju“, a prije šest godina
„osvojila je nebo iznad Krima“. Ona je tada izvela prvi skok padobranom sa visine od 3.000 metara.

Kada je imala 95 godina, Koltakova je skočila padobranom sa visine od 4.200 metara.

„Bez otvorenog padobrana letjeli smo 40 sekundi, a onda se otvorio, dok se moj saputnik za to vrijeme dva puta okrenuo u zraku bez padobrana“, kaže Koltakova, a prenosi „Ruska riječ“.

Marija Koltakova je tokom Drugog svjetskog rata bila medicinska sestra i izvukla je oko 300 ranjenih boraca sa linije vatre.

Ona je na front otišla kao dobrovoljac - iz Sibira na jug zemlje.

Prvi zadatak u kojem je učestvovala u sastavu puka bilo je oslobađanje Voronježa, dok su u to vrijeme Nijemci napredovali prema Moskvi i Staljingradu.

„Prešli smo rijeku Don, krenuli putem i naišli na do zuba naoružane fašiste, a mi smo imali jednu pušku i 10 metaka. Počela je borba prsa u prsa, četiri dana su nas kosili kao klasje, izgubili smo 35 do 40 odsto žive sile“, prisjeća se baka Marija.

Na kraju su crvenoarmejci pobijedili u bici, a komandant 60. armije Koltakovoj je dodijelio Medalju za hrabrost.

Marija Koltakova tvrdi da nema tajne njene „vječne mladosti“, već da je riječ o želji da „zahvali svojim saborcima iz puka za to što su svima podarili mirno nebo nad glavom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana