Brankica Danilović o HIIT treninzima: Najefikasniji za topljenje masnih naslaga

Glas Srpske
Brankica Danilović o HIIT treninzima: Najefikasniji za topljenje masnih naslaga

HIIT treninzi sastoje se od kratkih ali jakih intervala fizičke aktivnosti praćeni kratkom pauzom između njih. Trajanje intervala može biti od 10 do 60 sekundi. Ovaj vid treninga je jedan od najefikasnijih za topljenje masnih naslaga i za toniranje mišića. Koliko ćete intervala izvesti u toku treninga i koliku ćete pauzu praviti između njih zavisi od vaše fizičke spremnosti.

Počela je priču o ovoj vrsti treninga fitnes-instruktorka Brankica Danilović i naglasila da je ovaj način vježbanja veoma je popularan jer donosi odlične rezultate za kratko vrijeme i idealan je za ubrzavanje metabolizma i za toniranje mišića.

- Za razliku od klasičnog kardio treninga, najefikasniji vid kardia je u vidu intervalnog trčanja. Takođe ovaj vid treninga može da se izvodi i sa bućicama - kazala je ona.

Za najbolje rezultate potrebno ga je izvoditi dva puta nedjeljno. - Na primjer jedan vid treninga da bude intervalno trčanje, a drugi put u toku sedmice možete da radite kombinaciju trčanja i vježbi sa bućicama (pet vježbi npr. iskoraci, čučanj, biceps pregib, plank izdržaj, trbušnjaci, u trajanju po minut  svaka vježba sa kombinacijom trčanja ( do minut ) iza svake vježbe) - objasnila je ona.

Najveća prednost HIIT treninga u odnosu na običan kardio trening je što znatno brže poboljšava vaše performanse kao sportiste. Brže utiče na kondiciju, brže ćete istrčati željenu distancu ako u svoj trening ubacite intervale.

- Praktikovanjem HIIT treninga, kardiivaskularni i respiratorni sistem će mnogo bolje funkcionisati.

Sa obzirom na to da su kod ovog vida treninga kratki intervali, ovim treningom aktiviraju se brza mišićna vlakna koja doprinose izgradnji tijela jer su mnogo veća od sporih, koja se aktiviraju pri dužim kardio treninzima - priča Brankica.

Jaki intervali aktiviraju dodatno lučenje u srži nadbubrežne žlijezde, što dovodi do topljenja masti u tijelu čineći ih spremnom za korišćenje kao gorivo.

- Nakon ovog vida treninga, tijelo će pojačano koristiti kiseonik i time sagorjeti dodatne kalorije koje dolaze iz masti.

 Sa obzirom na to da su ovi treninzi veoma naporni, najbolje bi bilo da pronađete vid treninga koji vama odgovara i da radite manje intervala za početak sa većim pauzama - dodaje ona.

Savjeti

Koristite veće grupe mišića, kao što su noge,  radite odvojeno ovaj vid treninga od treninga sa tegovima.

Što se ishrane tiče kod ovakvih treninga, obrok prije treninga treba da sadrži minimalnu količinu masti, obrok treba da sadrži  proteine koji su lako varljivi kao i ugljene hidrate. Nikako ovaj vid treninga ne izvoditi na prazan stomak i obavezno piti vodu tokom treninga.

Ovaj vid treninga nemojte raditi kada se osjećate umorno i ne praktikujte ga više od dva puta nedjeljno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana