Biljana Novaković, arhitekta i dizajner enterijera: Pomaže članovima porodice da uživaju dok su kod kuće a i dok su izvan nje

Aleksandra Madžar
Biljana Novaković, arhitekta i dizajner enterijera: Pomaže članovima porodice da uživaju dok su kod kuće a i dok su izvan nje

Kada se spomene termin pametna kuća obično se misli na način povezivanja raznih uređaja koje koristite u vašoj kući kroz inovativnu tehnologiju ili internet radi kontrole i upravljanja.

Tehnologija koja se koristi u primjeni kod pametnih kuća čini da vaša kuća radi efikasnije, ostvarujući značajne uštede u električnoj energiji i eksploataciji uređaja i  istovremeno pomaže članovima vaše porodice da uživaju u potpunoj udobnosti dok su kod kuće ili još bitnije dok su izvan nje. Počela je priču na ovu temu arhitekta i dizajner enterijera Biljana Novaković koja je odlučila da u ovom broju “Glas Plusa” detaljno govori o prednostima unutar pametnih kuća.

- Ovakvi sistemi imaju tendenciju da budu skupi i obično zahtijevaju profesionalnu instalaciju, ali to ne mora da bude pravilo. U sadašnjem dobu sve je više uređaja koji za automatizaciju koriste aplikacije instalisane na mobilnim telefonima koje su povezane na uređaj koji se popularno zove smart hub ili pametno čvorište koji služi kao centralno mjesto za automatizaciju i kontrolu kuće - priča Biljana.

 Najbolja stvar od svega je, ističe ona, što ovakav vid instalacije pametne kuće možete odraditi sami, spajanjem hub-a na internet i praćenjem nekoliko jednostavnih koraka unutar mobilne aplikacije.

- Ovakav pristup ima još jednu veliku prednosti koja se ogleda u modularnosti instalacije, što znači da vašu pametnu kuću možete graditi postepeno dodajući joj nove pametne uređaje i sposobnosti kada god želite - dodaje Novakovićeva.

Pametni utikač ili prekidač je, objašnjava ona, najlakši i najjeftiniji način da svaki uređaj u vašoj kući bude pametan.

- Povežite, recimo lampu sa radnog stola s pametnim prekidačem, a zatim uključite prekidač u zid i možete paliti i gasiti svjetla  vašim telefonom ili glasom. Pametna svjetla mogu značajno smanjiti vaš račun za električnu energiju i mogu se kontrolisati putem mobilnog telefona, kao i potpuno automatizovati da se sama pale i gase u određeno doba ili nakon nekog drugog uslova kao što je recimo ulazak u kuću. Pametni zvučnici omogućuju da vašim glasom kontrolišete pametne uređaje plus pametnom zvučniku možete reći da vam pusti dragu muziku ili izdiktira sastojke za omiljeni kolač - uvodi Biljana u sve prednosti pametne kuće.

Tu su i pametne bezbjednosne kamere koje će vaš dom učiniti sigurnijim i moći ćete da pazite na svoju kuću i pratite ko dolazi i odlazi, sve sa vašeg telefona, tableta ili računara, a u kombinaciji sa pametnom bravom dobijate mogućnost zaključavanja i otključavanja vrata pomoću pametnog telefona čak i kada niste u kući.

- Kada je sigurnost kuće u pitanju neizostavan pametni uređaj je detektor dima.  Ako u vašoj kući ima dima (ili vatre), spojeni detektor dima može upozoriti vaš pametni telefon, gdje god se nalazili. Osim toga, ovi uređaji mogu automatski uključiti pametna svjetla, što bi olakšalo izlazak iz kuće u slučaju eventualne nezgode - ističe Novakovićeva.

 Pametni usisivači će smanjiti dnevnu akumulaciju prašine i dlaka kućnih ljubimaca. Zbog niskog profila, i dizajna robotski usisivač može doći na mjesta na koja vi ne možete, kao na primjer  ispod kreveta ili komode.

- Pri implementaciji pametne kuće najskuplja stavka svake pametne kuće je pametni termostat koji nam ujedno može ostvariti i najveće uštede. Jedna od najočiglednijih prednosti spojenog termostata je da će vam omogućiti da daljinski postavite željenu temperaturu u svojoj kući pomoću pametnog telefona. Međutim, kada se poveže s drugim pametnim kućnim uređajima, kao što su senzori pokreta i svjetla, dugoročno će vam uštedjeti novac smanjenjem troškova grijanja i hlađenja jer nećete koristiti energiju kada niste kod kuće. Uostalom ko ne voli sa posla doći u klimatizovanu kuću, umjesto da vam klima uređaj radi cijeli dan, mapetni termostat možete konfigurisati da upali klima uređaj u određeno vrijeme ili ga jednostavno možete upaliti sami vašim mobilnim telefonom kada krenete kući - priča Biljana.

I sve nabrojano je samo vrh ledenog brijega i mogućnosti koje nam se pružaju korišćenjem tehnologija popularno nazvanih pametne kuće.

- Sve više proizvođača nudi svoje uređaje i viđenje pametne kuće, konstantno se pojavljuju novi uređaji i nove mogućnosti. Idealan primjer je kompanija IKEA koja iako se bavi proizvodnjom i prodajom namještaja nudi i čitavu liniju pametnih proizvoda koji su idealan i jeftin način za ulazak u svijet pametnih kuća. Sa stanovišta arhitekture i dizajna, uređaji za pametnu kuću su osmišljeni da se diskretno uklope sa postojećim namještajem i većina proizvođača u svojoj ponudi ima razne verzije, veličine i boje uređaja koje postavljate u svoj dom. Na kraju ovog teksta autorov subjektivan osjećaj nakon upoznavanja i korišćenja ovih tehnologija je kao da ste u budućnosti, koja je u stvari imperativ sadašnjosti i savjet je da krenete u ovom pravcu. Nakon samo nekoliko dana  sigurno ćete se zapitati kako li ste ikada uopšte mogli da živite bez pametne kuće - podijelila je Biljana i svoje iskustvo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana