BiH reciklira samo dva odsto plastičnog otpada

Srna
BiH reciklira samo dva odsto plastičnog otpada

SARAJEVO - BiH reciklira samo dva odsto plastičnog otpada, dok ostatak završi na kontrolisanim, nekontrolisanim i ilegalnim odlagalištima, saopštio je Razvojni program UN (UNDP) u BiH.

Navodeći da je procjena da su domaćinstava, proizvodne/uslužne djelatnosti i javne komunalne usluge u BiH proizveli u 2018. godini oko 150.000 tona plastičnog otpada, iz UNDP-a upozoravaju da sistem primarne i sekundarne selekcije ambalažnog otpada nije uspostavljen u većini oppština/gradova, te da nedostaju kapaciteti za reciklažu različitih ambalažnih materijala.

"Rješavanje problema plastičnog otpada podrazumijeva učešće vlada, javnog i privatnog sektora, akademske zajednice i cijelog društva", ističe se u izvještaju UNDP-a o uticaju Direktive EU o plastici za jednokratnu upotrebu na ekonomiju BiH. Direktiva EU o jednokratnoj plastici koja je stupila na snagu početkom jula zahtijeva od zemalja članica EU usvajanje niza mjera za smanjenje upotrebe plastike za jednokratnu upotrebu i zagađenja okoline, proširenje šeme odgovornosti proizvođača, zabranjuje upotrebu određenih proizvoda na teritoriji EU, te omogućava uspostavljanje cirkularnog ekonomskog modela u EU do 2030. godine kako bi sva plastika u opticaju bila reciklabilna ili pogodna za ponovno korištenje.

Između ostalog, Direktiva uvodi obavezu odvojenog prikupljanja radi recikliranja čak 90 odsto boca za napitke do tri litra do 2029. godine, dok su važeći ciljevi za iskorištavanje i reciklažu ambalažnog otpada u BiH između 16 i 20 odsto.

Da bi se razumjele implikacije Direktive o jednokratnoj plastici po privredu i okolinu BiH, UNDP je u okviru svojih napora da podstakne anticipatornu analitiku i promjene politika u BiH prema savremenim, održivim ekonomskim modelima proveo istraživanje i izradio Izvještaj o transponiranju Direktive o plastici za jednokratnu upotrebu i njenom uticaju na ekonomiju u BiH.

"Ovaj izvještaj je od izuzetnog značaja pošto vlastima i privredi u BiH pruža uvid u informacije, prakse i trendove koji su od ključne važnosti za planiranje i preduzimanje aktivnosti za smanjenje i upravljanje plastičnim otpadom. Vjerujemo da će preporuke izvještaja biti od koristi donosiocima odluka za ubrzano približavanje bosanskohercegovačkih regulativa i politika prema zakonodavstvu EU", izjavila je rezidentni predstavnik UNDP u BiH Steliana Nedera.

Ona je upozorila da, ukoliko ne dođe do pravovremene reakcije u smislu ograničavanja stavljanja na tržište BiH proizvoda od jednokratne plastike, postoji opasnost da će problem ambalažnog otpada i njegove sveprisutnosti u okolini postati još izraženiji jer će na domaćem tržištu prostor naći proizvodi koji su zabranjeni ili ograničeno dostupni u EU.

Izvještaj, koji je dostupan na veb-stranici UNDP-a u BiH, između ostalog predstavlja konkretne primjere spremnosti domaćih kompanija za primjenu Direktive, pregled trenutnog stanja transponiranja Direktive, regulatorni okvir, kao i napredak u borbi protiv jednokratne plastike u nekima od zemalja članica Unije, regiona i BiH.

Iz UNDP-a u BiH ističu da će nastaviti usmjeravati napore za promovisanje savremenih praksi upravljanja otpadom, dobrih primjera iz zajednica i privatnog sektora u BiH, te načina na koje stanovništvo i preduzeća mogu uticati na manju potrošnju jednokratne plastike.  

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana