BiBiSi: Čime bi Tramp mogao da se bavi kad izađe iz Bijele kuće?

Tanjug
BiBiSi: Čime bi Tramp mogao da se bavi kad izađe iz Bijele kuće?

VAŠINGTON - Aktuleni predsjednik SAD Donald Tramp ostaće na vlasti do 20. januara, kada će funkciju predati nasljedniku i pridružiti se ekskluzivnom klubu bivših američkih predsjednika, piše BiBiSi i postavlja pitanje šta je sljedeće za ovog političkog i poslovnog mogula?

Tu su unosna gostujuća predavanja, pisanje memoara, planiranje predsjedničke biblioteke, ali Tramp nikad nije bio tradicionalni političar, navodi britanski javni servis.

Ovo ne mora da bude kraj Trampovih političkih ambicija - on uvijek može da pođe putem Grovera Klivlenda i da se ponovo (2024) kandiduje za drugi mandat.

Tramp je rijetko uzmicao od sudskih bitaka - a na horizontu se ukazuje nekoliko koje bi mogle da mu oduzmu vreme kad bude napustio položaj.

Neke istrage protiv Organizacije Tramp već su započele, među kojima je jedna u saveznoj državi Njujork.

Okružni tužilac za Menhetn pokrenuo je istragu o Organizaciji Tramp, isprva povezanu sa tvrdnjama da su isplaćene dve žene koje su tvrdile da su imale aferu sa Trampom u zamjenu za njihovo ćutanje, mada su skorašnji sudski podnesci sugerisali da je ta istraga proširena.

Tramp je uporno odbacivao ovu istragu nazvavši je "lovom na veštice" i nije najjasnije da li tužilac ima bilo kakve dokaze za podizanje krivične optužnice.

Predsjednik se suočava i sa optužbama za klevetu u vezi sa dva slučaja navodnog seksualnog napada - od kojih je Tramp oba negirao - a koje su podnijele dve žene zasebno.

Meri Tramp, predsjednikova nećaka, takođe je podnijela tužbu optuživši njega i dva člana porodice za prevaru i zavjeru.

Prije nego što je bio političar, Tramp je bio mogul za nekretnine, televizijska zvezda u rijaliti seriji i ambasador vlastitog brenda, koristeći svoje ime za unosne ugovore o izdavanju licenci, podsjeća BiBiSi.

Možda će jedva čekati da nastavi tamo gde je stao prije četiri godine i vrati se u poslovni svet.

"Njujork tajms" je pisao da Tramp ima više od 400 miliona dolara u pozajmicama koje stižu na naplatu u narednih nekoliko godina - iako je izjavljivao da to predstavlja tek "sićušni procenat" njegove neto vrednosti.

Organizacija Tramp ima brojne hotele i golf terene.

Postoje imanja koja nose ime "Tramp" u Mumbaju, Istanbulu i na Filipinima - i, naravno, Vašingtonu - baš kao i golf tereni u SAD, Velikoj Britaniji, Dubaiju i Indoneziji.

Trampu televizija nije strana, nakon unosnog pojavljivanja u rijaliti seriji Šegrt.

Zbog toga se mnogo spekuliše o tome da je njegova ambicija da počne da se bavi informativnim medijima ili tako što će pokrenuti vlastiti kanal ili sarađujuci sa nekom već afirmisanom konzervativnom mrežom.

Predsjednici često potpisuju ugovor za knjigu - Barak i Mišel Obama su, na primjer, potpisali rekordni zajednički ugovor navodno za 65 miliona dolara - mada je ta suma rijetka, Džordž Buš je navodno dobio 10 miliona dolara predujma za svoje memoare.

Barak i Mišel Obama su, takođe, potpisali produkcioni ugovor sa Netfliksom vrijedan nekoliko miliona dolara, a oboje Klintonovih imaju ugovore za podkaste.

Tramp će dobijati predsjedničku penziju i gomilu drugih pogodnosti kad napusti funkciju.

Zakon o bivšim predsjednicima, koji je na snagu stupio 1958. godine da bi očuvao dostojanstvo funkcije, omogućuje razne povlastice, uključujući godišnju penziju koja je 2007. godine iznosila 207.800 dolara.

Bivši predsjednici, takođe, polažu pravo na doživotnu zaštitu Tajne službe, zdravstveno osiguranje, troškove za putovanja i držanje osoblja.

Tramp bi, dakle, u 74. godini mogao da odluči da se mirno povuče, zaključuje BiBiSi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana