Berlinski zid ostaje bez vojnika: Njemačka vlast zabranila američke uniforme

Agencije
Berlinski zid ostaje bez vojnika: Njemačka vlast zabranila američke uniforme

Berlinski zid je odvajao Istočni i Zapadni Berlin od 1961. do 1989. godine, a nakon toga je postao atrakcija glavnog grada Njemačke. Lokalni glumci su to vidjeli kao priliku za zaradu, ali su vlasti odlučile da im to zabrane.

Na najpoznatijem prelazu istočnog i zapadnog dijela grada u vrijeme Hladnog rata, ček point Čarli, mogli su se videti glumci koji su obučeni u uniforme američkih vojnika kako se fotografišu sa turistim ai za to traže novac, ali njemačke vlasti su odlučile da to više ne dopuste.

Vlasti centralnog berlinskog distrikta Mite oduzele su licencu lokalnoj umjetničkoj grupi pod imenom Fabrika plesa, zbog traženja novca od turista za slikanje, dok su umjetnici izjavili da oni prihvataju samo dobrovoljne donacije za fotografije.

Međutim, u tajnoj operaciji policajaca koji su se predstavljali kao turisti, navodno je otkriveno da su glumci tražili po 4 evra za fotografiju i vrijeđali one koji nisu htjeli to da plate.

Mnogi stanovnici Berlina nisu srećni zbog ove "Diznifikacije" grada gdje se, pored ovog performansa sa fotografijama glumaca u američkim uniformama, prodaju lažne šubare sovjetske Crvene armije, gas maske i dijelovi berlinskog zida.

Zabrana dolazi u trenutku kada Njemačka slavi tri decenije od rušenja zida, sagrađenog da spriječi stanovnike Istočne Njemačke da prebjegnu na zapad a ček point Čarli je bio jedini zvanični prelaz za turiste i savezničke vojnike između dva dijela podijeljenog grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana